Nieuws/Buitenland
481033
Buitenland

Migratieactieplan EU en Afrika

VALLETTA - Europa en Afrika gaan samen de migratieproblematiek aanpakken. Leiders van Europese en Afrikaanse landen wisten het na een tweedaagse top in de Maltese hoofdstad Valletta eens te worden over een actieplan, zo maakte EU-president Donald Tusk, die het overleg voorzat, na afloop bekend. Hij noemde het "cruciale stappen zonder de illusie te hebben in een keer alles op te lossen".

De oprichting van een EU-noodfonds voor Afrika met ruim 1,88 miljard euro erin is een eerste concrete stap. Het fonds moet de oorzaken van migratie, veelal ingegeven door armoede en werkloosheid, aanpakken en daardoor Afrikanen weer perspectief bieden zodat ze de oversteek niet hoeven te maken naar Europa.

Daarnaast maakten de leiders onder meer afspraken om samen mensensmokkel harder aan te gaan pakken. Europa is ook bereid vormen van zogeheten legale migratie uit te breiden. Afrikaanse landen moeten op hun buurt migranten die geen recht hebben op asiel weer opnemen. Met name op dit punt was er onenigheid.

Premier Mark Rutte bekende na afloop wel "zorgen" te hebben over de uitvoering van het actieplan, maar stelde dat meerdere landen benadrukt hebben dat "er noodzaak is aan praktische uitvoering". "Het mag niet blijven bij alleen mooie woorden"

Nederland heeft tot nu toe de hoogste bijdrage, 15 miljoen euro, toegezegd aan het opgerichte Afrikafonds. Rutte zei dat dit een keuze was. "Of we vinden het niet erg dat er grote groepen mensen uit Afrika of Turkije naar Europa komen, of, als we dat wél erg vinden en ik accepteer die stroom niet, dan moeten we dingen doen, afspraken maken en een financiële bijdrage leveren om die stroom te voorkomen en in te dammen."