Nieuws
481037
Nieuws

6 tips

Eigenzinnige, kleine musea van Dublin

Dublin staat van de cultuur. Je hoeft er maar een blik op te werpen en zult versteld staan van het ruime aanbod van bijzondere plekjes die je kunt bezoeken en de talloze dingen die je te weten kunt komen in deze unieke hoofdstad. De stadsexperts van de Dublin Pass legden de reisgidsen terzijde en zijn van het standaardpad afgedwaald, op zoek naar de ongewone en kleine musea die Dublin rijk is. Lees hier hun selectie; van de unieke Ierse dwergen, de leprechauns, tot de musea die de geschiedenis van de hoofdstad door de eeuwen heen vieren.

The Little Museum of Dublin

15 St Stephens Green, Dublin 2

Het kleine museum van Dublin staat ook wel bekend onder de naam het 'Museum van het volk van Dublin'. Het herbergt een ware schat van verzamelde items van mensen die in Dublin hebben geleefd. Het museum wordt dus beheerd door de mensen, voor de mensen en de verzameling bestaat uit een mengelmoes van donaties: van kleine hebbedingetjes tot foto’s, reclameborden, brieven en verzamelitems; het vormt een waar 'smörgåsbord' van de sociale en culturele geschiedenis van Dublin in de 20e eeuw. Je kunt er ook een rondleiding krijgen waarin je meer te weten komt over de belangrijkste voorwerpen in het museum en hun historisch belang voor Dublin.

 

 

Dublinia

St. Michael's Hill, Christchurch, Dublin 8

Als je op zoek bent naar informatie over de geschiedenis van Dublin kun je hier de klok helemaal terugdraaien tot voor de middeleeuwen, naar de eerste inwoners van Dublin, de Vikingen. Kom meer te weten over deze onverschrokken krijgers die in 841 het gebied veroverden en de nederzetting Dyflin noemden, wat 'zwart meer' betekent. Deze fascinerende expositie geeft je een kijkje in het dagelijks leven van de Vikingen in Ierland, van kledij tot werktuigen en kennis die door de eeuwen heen is overgeleverd. Zet de klok vervolgens enkele eeuwen vooruit en ontdek het Dublin van de middeleeuwen, van meer dan 700 jaar geleden, toen het een drukke, vuile stad was vol handelaren ten tijde van de zogenaamde Strongbow-beweging en de reformatie.

 

 

Guinness Storehouse

St. James's Gate, Dublin 8

Het is misschien niet klein, maar zeker eigenzinnig! Bezoek het Guinness Storehouse voor een echte ervaring van de Ierse cultuur. Je wordt verwelkomd in een groot atrium dat ontworpen is als het grootste pint-glas ter wereld. In het zeven etages tellende museum kom je alles te weten over de geschiedenis van Guinness, hoe het bier wordt gebrouwen en over de reclames en sociale geschiedenis. Uiteindelijk word je naar de Gravity-bar geleid, waar je erachter komt hoe de perfecte pint wordt getapt. Dit museum is een geweldige plek om alles te weten te komen over een van de populairste dranken van Ierland. En dat alles in de naam van cultuur…!

 

 

Number Twenty Nine

Fitzwilliam Street Lower, Dublin 2

Dublin staat bekend om zijn schitterende georgiaanse architectuur. Een van de beste voorbeelden hiervan is is Number Twenty Nine, Dublins officiële Georgian House-museum. Het gebouw is volledig gerestaureerd zodat het de periode van 1790 tot 1820 in alle glorie tot leven brengt. Het onmiskenbare decor en de voorwerpen zijn zo levendig dat je echt het idee krijgt terug in de tijd te zijn gereisd. Je kunt deelnemen aan de rondleiding waarin je meer te weten komt over de enorme bevolkingsgroei die Dublin gedurende deze periode kende en over de voorwerpen die nog aan deze periode herinneren.

 

 

Dublin Writers Museum

18 Parnell Square North, Dublin 1

Het zal niet als een verrassing komen dat Dublin een stad is met een rijke literaire geschiedenis en erfenis. Met namen van invloedrijke schrijvers als Oscar Wilde, James Joyce, W.B. Yeats en Samuel Beckett wordt het belang van deze erfenis voor de Ierse hoofdstad meteen duidelijk. Loop dit prachtige georgiaanse museum binnen en ontdek de verhalen achter enkele van Ierlands Nobelprijswinnaars. Bekijk persoonlijke brieven en voorwerpen, historische en kostbare objecten en kom meer te weten over de geschiedenis van Dublin en Ierland in de 18e en 19e eeuw. En over de grote invloed die het had op de schrijvers gedurende deze periode. Bezoek de Gorham-bibliotheek, die unieke kopieën en eerste edities van enkele van de belangrijkste werken heeft en bekijk de Galerij der Schrijvers waar sculpturen, schilderijen en bustes van enkele beroemde literaire legendes te zien zijn.

 

 

Het Leprechaun Museum

Jervis Street, Dublin 1, Ireland

Wellicht denk je dat dit eerder een gimmick dan een museum is. Misschien is dat ook wel zo, maar hoe dan ook is het een bijzondere ervaring om dit eigenzinnige gebouw binnen te stappen. Je komt er alles te weten over de sterke verhalen rondom deze Ierse kabouterlegende, die al eeuwenlang in de Ierse volksverhalen en literatuur voorkomt. Dit museum onderzoekt de personages uit de Ierse mythologie en opent de deuren tot een wereld vol plezier, magie en folklore. Doe mee met een rondleiding die deze verhalen tot leven brengt en vertelt over de oorsprong van de Leprechaun, hoe deze Ierse kabouter in de hedendaagse maatschappij wordt voorgesteld en wat zijn belang daarin is. Het is een geweldig leuk museum om meer te weten te komen over de folklore en mythologie van Ierland, wat of waar je ook in gelooft!

 

 

Bron: Dublin Pass