Nieuws/Binnenland
481085
Binnenland

'Thuiskomertje' is het Beste Zorgidee 2015

Het 'Thuiskomertje' van Nel Wagner is woensdag in het Krantcafé van De Telegraaf verkozen tot Beste Zorgidee 2015. Het polsbandje moet ervoor zorgen dat patiënten met dementie hun kamerdeur in het verpleeghuis makkelijker kunnen terugvinden. Met haar idee sleepte Wagner €10.000,- aan prijzengeld in de wacht om de gadget verder te ontwikkelen.

De 68-jarige winnares uit Oegstgeest bezoekt elke dag haar zus in een verpleeghuis in Leiden en ziet daar de problemen waar mensen met dementie tegen aanlopen.

Herkenning

"Alle deuren lijken op elkaar", vertelt de oud-accountant. "En kamernummers bieden absoluut geen uitkomst. Mensen met dementie kunnen zich heel slecht oriënteren."

Zo kwam Wagner op het idee om een speciaal polsbandje te ontwikkelen. "Polsbandjes worden in sommige verpleeghuizen al gebruikt, maar in dit 'Thuiskomertje' zit een chip die een favoriet stuk muziek laat horen op het moment dat een patiënt zijn of haar eigen deur nadert.

Als de deur is bereikt, wordt op een schermpje bij de deur een foto geprojecteerd die de patiënt ook herkent en de deur gaat open. De spanning van de onbekende omgeving wordt weggenomen door de twee herkenningspunten. En de muziek en de foto kunnen aanleiding zijn voor een gesprek met een andere patiënt, een medewerker of vrijwilliger."

Record

Zowel het publiek als de vakjury was erg te spreken over het 'Thuiskomertje'. Onder luid applaus nam Wagner vanmiddag haar prijs in ontvangst uit handen van jurylid Pieter van den Hoogenband.

De Vakprijs ging dit jaar naar Helena Schuengel die een speciale zorg-app heeft bedacht. Met de applicatie 'Whatsupp' kan een hulp in de huishouding of een familielid een mogelijk probleem snel kan doorgeven aan de wijkverpleegkundige.

Het Beste Zorgidee is een initiatief van zorgverzekeraar ONVZ. De zorginnovatiewedstrijd is dit jaar voor de achtste keer gehouden. Een vakjury van koos uit een recordaantal van bijna zeshonderd ideeën vijf finalisten, waarna het Nederlandse publiek kon stemmen.

Vorig jaar ging de prijs naar het Belevingskussen.