Nieuws/Buitenland
481086
Buitenland

Nederlandse bijdrage aan Afrikafonds hoogste

VALLETTA - De bijdrage van Nederland aan het nieuwe Afrikafonds van 15 miljoen euro blijkt de hoogste bijdrage van een deelnemend land. Donderdag zetten de leiders van de Europese Unie in de Maltese hoofdstad Valletta hun handtekening onder de akte voor de oprichting van het fonds.

In het fonds zit ruim 1,87 miljard euro. Daarvan komt 1,8 miljard euro uit de Europese begroting. Individuele landen, 25 EU-landen en Noorwegen en Zwitserland, hebben bijdrages toegezegd tot in totaal 78 miljoen euro.

Het geld wordt ingezet om belangrijke oorzaken van migratie aan te pakken, om economische omstandigheden in Afrikaanse landen te verbeteren en om de bevolking meer perspectief te geven. Zo moet worden voorkomen dat Afrikanen de oversteek maken naar Europa.

Italië heeft 10 miljoen euro beloofd. Een aantal landen waaronder Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Spanje, zegden elk 3 miljoen euro toe. Griekenland, Cyprus en Kroatië storten niets. De Belgische premier Charles Michel maakte donderdag bekend de bijdrage van België te verhogen naar 10 miljoen euro.

"Als wij willen dat het trustfonds voor Afrika en onze aanpak geloofwaardig zijn, moeten meer lidstaten bijdragen", stelde Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie.

Leiders van de EU en Afrika zijn woensdag en donderdag in Valletta om te praten over een gezamenlijk plan van aanpak van het migratievraagstuk. In het voorjaar maakten veel vluchtelingen uit onder meer Somalië en Eritrea de oversteek naar Europa in volgepakte, vaak gammele bootjes. In ruil voor geld en andere vormen van steun aan Afrika moeten onder meer de Afrikaanse landen migranten die geen recht hebben op bescherming en asiel in Europa weer terug laten keren naar hun land van oorsprong.