Nieuws/Binnenland
481091
Binnenland

'Obsessief gezond eten is steeds vaker normaal'

Jonge meiden voelen zich schuldig over eetgedrag

Nederlandse meisjes tussen de 16 en 22 jaar zijn steeds bewuster bezig met hun eetgewoontes. Maar liefst vertig procent geeft aan zich schuldig te voelen over hun eetgedrag.

Dit blijkt uit onderzoek van Human Concern, een GGZ-instelling die zich specialiseert in eetstoornissen.

'Zorgwekkend'

Bijna een kwart van de 500 ondervraagde meiden is ontevreden over hun gewicht. Meer dan een derde (38%) geeft aan zich zorgen te maken als ze aan het einde van de dag niet voldoende of gevarieerde waardevolle voedingsstoffen hebben binnengekregen.

Fors meer dan vorig jaar, toen was nog 'maar' 21,5 procent hier bang voor.

Een zorgwekkende ontwikkeling, vindt Carmen Netten, oprichter en directeur van Human Concern. Volgens haar is het goed mogelijk dat een deel van deze jonge meiden bezig is met het ontwikkelen van een eetstoornis, of deze al hebben.

"Het is van groot belang te onderzoeken waar deze obsessie met (gezond) voedsel en dus sterke controlebehoefte vandaan komt. We zien bijvoorbeeld dat obsessief gezond eten steeds vaker als 'normaal' wordt gezien op social media en dat het veel invloed heeft op het leven van deze meiden. Dit zijn dan ook zorgwekkende trends en ontwikkelingen die niet onderschat mogen worden. Het is belangrijk de signalen snel te herkennen."

Voor mensen met een eetstoornis en hun familie en vrienden organiseert de GGZ-instelling de eerste Eetstoornis Bewust Zijn Dag 2015. Deze vindt plaats op zaterdag 28 november.