Nieuws/Binnenland
481105
Binnenland

'Informatie achtergehouden in zaak-Endstra'

AMSTERDAM - Het is zeer de vraag of er vandaag een strafeis komt tegen drie verdachten van betrokkenheid bij de liquidatie van vastgoedmagnaat Willem Endstra. Volgens de verdediging is ontlastende informatie achtergehouden voor de rechtbank en de advocaten.

Die ontlastende informatie is afkomstig uit eerdere verklaringen van 'kerngetuige' en CIE-informant Hidir K., die rechtbank en verdediging deze week pas ontvingen, en die met name een heel ander licht werpen op de rol van verdachte Özgür C.

Van C. werd in een busje dat werd gebruikt bij de liquidatie van Endstra een parkeerkaart gevonden met zijn vingerafdruk. De verdachte beroept zich tot nu toe op zijn zwijgrecht, en heeft dus geen verklaring gegeven voor die vingerafdruk. In een verklaring bij de Criminele Inlichtingen Eenheid zei Hidir K. over Özgür C. dat "die arme jongen straks onschuldig in de boeien wordt geslagen."

Tijdens zijn getuigenverhoor vorige week herhaalde Hidir K. dat niet. Meijering vroeg de rechtbank om de recente getuigenverklaring van de kerngetuige niet als bewijs toe te laten. "Hier wordt een ongekend falen van de opsporing blootgelegd." Als de rechtbank dat verzoek niet honoreert, dan wil Meijering dat nader onderzoek wordt gedaan, en Hidir K. opnieuw wordt gehoord. Het Openbaar Ministerie komt vanmiddag met een reactie op wat Meijering "een grove schending van de procesorde" noemt.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");