Nieuws/Buitenland
481116
Buitenland

Man doet blauwe diamant cadeau aan dochtertje

HONGKONG - De spectaculaire blauwe diamant die woensdagavond in Genève is geveild voor het recordbedrag van 48,6 miljoen Zwitserse frank (45 miljoen euro), is cadeau gedaan aan een zevenjarig meisje. De koper blijkt een schatrijke zakenman uit Hongkong te zijn, Joseph Lau, die de diamant prompt omdoopte tot Josephine, de naam van zijn dochter.

De 64-jarige Lau heeft een geschat vermogen van 9,1 miljard euro, wat hij vooral in de jaren negentig verdiende door vijandige overnames.

Dinsdag kocht hij tijdens een eerdere veiling in Genève al een ring met een roze diamant voor circa 26,6 miljoen euro. Hoewel hij als anonieme koper opereerde, wisten media in Hongkong hem te achterhalen toen de twee stenen werden omgedoopt in 'Blauwe maan van Josephine' en 'Lieve Josephine'.

Lau is een bekend verzamelaar van kunst en juwelen. Zo heeft hij een portret dat Andy Warhol maakte van Mao (16 miljoen) en het doek Te Poipoi van Paul Gauguin, waarvoor hij een slordige 36,5 miljoen euro neertelde. Daarnaast bezit hij een wijncollectie van circa 10.000 flessen en een eigen Boeing 787 dreamliner.