Nieuws
481139
Nieuws

’Staat aansprakelijk voor downloadschade’

De Nederlandse overheid is aansprakelijk voor de schade die de filmindustrie in ons land heeft geleden door illegaal downloaden. Dat stellen negen Nederlandse filmproducenten die om deze reden naar de rechter stappen.

Sinds april 2014 is het in Nederland bij de wet niet meer toegestaan om auteursrechtelijk beschermde films te downloaden. Maar volgens de groep producenten heeft de staat verzuimd om ook echt werk te maken van het naleven van dit verbod. Er zouden nog wel gesprekken lopen tussen de overheid en de filmsector, maar brancheorganisatie VPSO en enkele distributeurs hebben geen vertrouwen in een goede uitkomst.

De organisatie vergelijkt de situatie in Nederland met die in Duitsland en stelt dat de sector daar verhoudingsgewijs minder inkomsten misloopt. Ook zouden de inkomsten uit dvd-verkoop en Video On Demand (VOD) daar weer stijgen.

Het downloaden ligt weer echt onder de loep in ons land. Eerder kondigde distributeur Dutch Filmworks aan gebruikers van de illegale filmstreamingdienst Popcorn Time te willen aanpakken.