Nieuws/Binnenland
481145
Binnenland

Rechtszaak VS om foute verpakking pil

WASHINGTON - In de Verenigde Staten hebben 113 vrouwen het farmaceutisch bedrijf Qualitest voor de rechter gesleept, omdat dat verkeerd verpakte anticonceptiepillen heeft verkocht. De vrouwen eisen miljoenen, omdat het volgens hen heeft geleid tot ongewenste zwangerschappen.

Een aantal van de vrouwen eist dat het farmaceutische bedrijf de opvoedings- en scholingskosten voor hun kind tot 18 jaar vergoed.

De pillen waren verpakt in een uitdrukstrip met daarop de volgorde waarop ze ingenomen moeten worden. Voor de menstruatieperiode zaten zeven placebopillen in de strip. Qualitest heeft per ongeluk de pillen in omgekeerde volgorde verpakt. De placebopillen zijn daardoor ingenomen in een week waarin dat niet de bedoeling was.

Qualitest merkte de fout in september 2011 op en zette een vrijwillige terugroepactie op. Volgens het bedrijf was dat uit voorzorg, omdat een "extreem klein aantal" pillen verkeerd verpakt bleek. Het bedrijf zegt kennis te hebben van de verkoop van één pakket verkeerd verpakte pillen.