Nieuws/Binnenland
481202557
Binnenland

14 jaar cel en tbs voor moord op Haagse dakloze

Merel W. en Jeffrey van der E.

Merel W. en Jeffrey van der E.

DEN HAAG - De rechtbank in Den Haag heeft donderdag de 37-jarige Jeffrey van der E. en de 36-jarige Merel W. veroordeeld tot veertien jaar cel en tbs met dwangverpleging voor de moord op de 56-jarige Hagenaar Rinus de Boer. De straf is conform de eis van de officier van justitie.

Merel W. en Jeffrey van der E.

Merel W. en Jeffrey van der E.

De verdachten hebben het slachtoffer De Boer op 2 september 2021 in een parkje aan de Lijnbaan in Den Haag gedood door hem te slaan met een ijzeren staaf, tegen onder meer zijn hoofd te schoppen en hem te wurgen dan wel te verstikken met een vuilniszak. Dat deden ze volgens de rechtbank met vooropgezet plan. „Beiden hadden nog een appeltje te schillen met het slachtoffer”, aldus de rechtbank. De Boer is „met een telefoontje gelokt om hem een lesje te leren.” Van der E. verbleef destijds in dezelfde daklozenopvang als De Boer.

Geweldsexplosie

Na de eerste geweldsexplosie is het tweetal elders bier gaan drinken, om daarna weer terug te keren naar de plaats van het misdrijf. Toen bleek dat De Boer nog leefde hebben zij opnieuw geweld op hem toegepast, met uiteindelijk fataal gevolg. Het OM omschreef de moord tijdens het proces als „een volkomen zinloze, gruwelijke daad.”

Het ernstig toegetakelde, levenloze lichaam van het slachtoffer werd ’s nachts gevonden door beveiligers van het nabijgelegen ziekenhuis Westeinde. Het daaropvolgende politieonderzoek leidde op 8 september 2021 tot de arrestatie van de beide verdachten, in de woning van W.

Het tweetal heeft geprobeerd elkaar de schuld in de schoenen te schuiven. De rechtbank heeft niet precies kunnen vaststellen wie wat heeft gedaan, maar acht beide verdachten schuldig aan moord. Na het geweld hebben zij samen sporen gewist en een alibi verzonnen.

Volgens deskundigen zijn Van der E. en W. verminderd toerekeningsvatbaar. De rechtbank nam hun advies tot het opleggen van tbs met dwangverpleging over.