Nieuws/Binnenland
481250019
Binnenland

Meerdere tieners opgepakt, ME in Rotterdam

Prijs uitgeloofd voor belagen agent, ook elders aanhoudingen voor opruiing

Controles in Rotterdam zaterdagavond. Een groep jongeren werd aangehouden.

Controles in Rotterdam zaterdagavond. Een groep jongeren werd aangehouden.

ROTTERDAM - In heel het land zijn aanhoudingen verricht voor opruiende berichten op sociale media. Zo is in Arnhem een 18-jarige vrouw aangehouden en in het eerder al onrustige Stein een 16-jarige jongen. Een 19-jarige Amsterdammer zou online een prijs hebben gezet op een wijkagent. In Rotterdam is de ME zaterdagavond opnieuw op de been. De politie houdt verschillende verkeerscontroles in de stad en een groep jongeren is aangehouden wegens samenscholing.

Controles in Rotterdam zaterdagavond. Een groep jongeren werd aangehouden.

Controles in Rotterdam zaterdagavond. Een groep jongeren werd aangehouden.

De politie heeft zaterdag op de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid twaalf mensen aangehouden voor samenscholing. De arrestanten stonden bij de kruising met de 2e Rosestraat, meldt de politie op Twitter.

Maandagavond was de Beijerlandselaan het toneel van rellen en plunderingen. De relschoppers bekogelden de politie met onder andere stenen en vuurwerk. Tientallen mensen werden maandag al opgepakt, in de loop van de week liep dat aantal op tot ruim 160.

In het hele land zijn weer een aantal mensen opgepakt wegens opruiing, meldden diverse eenheden. In Arnhem is een 18-jarige vrouw opgepakt. Zij zou eerder deze week opruiende berichten in een chatgroep hebben geplaatst.

In het Limburgse Stein is een jongen van 16 jaar opgepakt. Via sociale media had hij opruiende berichten geplaatst. Hij mocht na verhoor weer naar huis. Ook is een 30-jarige man uit Eindhoven opgepakt, die op sociale media had opgeroepen om te gaan rellen bij een winkelcentrum in die stad.

WhatsApp-groep

Een 17-jarige jongen uit Stede Broec is vrijdagavond aangehouden na rechercheonderzoek naar een WhatsApp-groep waarin hij bedreigingen tegen een politieagent zou hebben geuit. Ook riep hij op te gaan rellen in Enkhuizen. Een ander (21) uit deze groep is al eerder opgepakt en moet maandag verschijnen voor de rechter-commissaris.

Ook een 19-jarige Amsterdammer is aangehouden omdat hij een wijkagent online zou hebben bedreigd. De arrestatie volgde na een bericht op Facebook waarin een beloning werd uitgeloofd voor degene die de betreffende wijkagent iets zou aandoen. Absoluut onacceptabel, stellen politie en Openbaar Ministerie. Er is meteen een opsporingsonderzoek gestart om de identiteit van de plaatser van het bericht te achterhalen. De 19-jarige man wordt maandag voorgeleid bij de rechter-commissaris.

In Utrecht is een 60-jarige vrouw aangehouden wegens opruiing en in Soesterberg is een 35-jarige man opgepakt om dezelfde reden. In Bergen op Zoom werd een jongen van 17 gearresteerd omdat hij eerder deze week opruiende berichten op sociale media had gezet.

Strafbare gevolgen

De politie benadrukt dat opruiing een strafbaar feit is. „Niet alleen het plaatsen van dit soort berichten, maar ook het delen ervan kan grote gevolgen hebben.” Zo levert het een strafblad op. Politie en Openbaar Ministerie noemen bedreigingen van politiemensen bovendien „absoluut onacceptabel.”

De afgelopen dagen, sinds de avondklok is ingegaan, zijn al veel mensen opgepakt omdat ze op sociale media opruiende berichten of bedreigingen hadden geplaatst. Tijdens (super)snelrechtzittingen zijn hiervoor meerdere onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd door de politierechter.

Tips of beelden? Gebruik onze Whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo