Nieuws/Buitenland
481265
Buitenland

EU wil met Afrika migratiestroom indammen

VALLETTA - Met beloftes van geld en andere vormen van hulp hoopt Europa samen met Afrika te voorkomen dat migranten de vaak gevaarlijke oversteek maken naar Europa. Meer dan zestig leiders uit Europa en Afrika zijn woensdag en donderdag in de Maltese hoofdstad Valletta bijeen om de migratieproblematiek te bespreken.

Uit de meest recente conceptconclusies blijkt dat Europa onder meer bereid is om vormen van zogeheten legale migratie uit te breiden. Een daarvan is dat het aantal Afrikaanse studenten en onderzoekers die voor een tijd naar Europa komen voor een uitwisseling wordt verdubbeld. Afrikaanse landen moeten op hun buurt migranten die geen recht hebben op asiel weer opnemen. Met name op dit punt was er nog onenigheid.

Om Afrikanen perspectief thuis te bieden is de EU bereid een fonds op de richten met geld uit de Europese begroting. Donderdag wordt dit Afrika-fonds met 1,8 miljard euro officieel opgericht. Europese lidstaten hebben gezegd het fonds aan te vullen, maar tot nu toe zijn er weinig landen die daadwerkelijk geld hebben beloofd.

Gammele bootjes

De top werd georganiseerd na de schrijnende beelden van verdronken vluchtelingen die vanaf Noord-Afrika op volgepakte en vaak gammele bootjes de oversteek naar Europa maakten. Maanden later is de voornaamste vluchtroute verschoven naar Turkije en de Balkanlanden. Deze migratietop kijkt dan ook meer naar langetermijn- dan naar crisisoplossingen voor de migrantenproblematiek.

De voorzitter van de top EU-president Donald Tusk riep de leiders aan het begin van de vergadering op om "onze principes om te zetten in actie". Afrika en Europa staan onder druk. "Het aantal mensen op de vlucht is nooit zo groot geweest", zei hij.

De migratietop begon net iets na 18.00 uur. De eerste dag is rond 22.00 uur afgelopen.