Nieuws/Binnenland
481271
Binnenland

'Asielbrief fractievoorzitters effectloos'

DEN HAAG - De brief van de fractievoorzitters van de partijen in de Tweede Kamer aan het Nederlandse volk om de toon te matigen in het asieldebat heeft weinig uitgehaald en was bovendien niet echt verstandig. Dat zegt VVD-coryfee Hans Wiegel in zijn tweewekelijkse column in The Post Online. We horen van "de politieke leiders alleen wat schriele geluiden", aldus de oud-politicus.

Het was "op zich geen verkeerde tekst, maar moet je dat als politieke leiders wel doen? Is het nu net niet de taak van de volksvertegenwoordiging en de politiek een beleid uit te dragen dat het vertrouwen van de burgers in hun overheid weet te verwerven? Ik denk niet dat die brief enige indruk heeft gemaakt", aldus de oud-politicus. "Geen les aan de kiezers geven, maar hun onrust wegnemen door een heldere koers te varen, daar gaat het om."

Bedreigd

Ook het praten over bedreigingen zoals onder anderen VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra onlangs deed, is niet slim. "Wat was de bedoeling daarvan? En zou het helpen? Nee natuurlijk. Toen ik minister was, werd ik ook bedreigd. Onze kinderen en wij moesten beveiligd worden. Nooit toen over gesproken. Het domste is dat wel te doen."

Wiegel prijst verder het optreden van staatssecretaris Klaas Dijkhoff. "In alle rust doet hij zijn werk de enorme stroom van asielzoekers, vluchtelingen en emigranten die hier een betere toekomst denken te vinden, op te vangen. Geen grote verhalen waar de burgers niets aan hebben."