Nieuws/Binnenland
481272
Binnenland

Festivalorganisatoren helpen vluchtelingen

AMSTERDAM - "Hartverscheurend", zo omschrijft Lisca Stutterheim de situatie op het Griekse eiland Lesbos. Zij is daar met een aantal oud-collega's van ID&T om vluchtelingen te helpen die de oversteek vanuit Turkije hebben gemaakt. Samen hebben zij het project Lesvos Winterproof opgezet.

"We willen kijken of we iets kunnen betekenen. Als dat kan, werken we daar graag aan mee. We zijn nu aan het inventariseren wat we kunnen doen en zoeken samenwerking met bestaande hulporganisaties die we niet voor de voeten willen lopen. We hebben als oud-collega's vrijwel allemaal kennis van de organisatie van festivals bij ID&T, waar je ook met grote groepen mensen in korte tijd te maken krijgt. We willen die knowhow nu op een andere manier inzetten hier. Maar het is een initiatief van deze groep, niet van ID&T."

"Ik stoor me aan de soms heersende opinie in Nederland en wilde met eigen ogen zien wat er aan de hand is. In de afgelopen weken hebben zich steeds meer mensen daarbij aangesloten, onder wie mijn man Duncan", vervolgt Stutterheim. "Wij hebben mensonterende verhalen gehoord en nu ook dergelijke taferelen gezien. Tegelijkertijd stralen de mensen als ze eindelijk aan land komen en vraag je je af waar dat vandaan komt. Ze zijn verlost van het gevoel van onveiligheid. Ze weten echter nog niet wat hun te wachten staat. Op dit moment is de temperatuur nog draaglijk, maar er heerst grote angst voor de kou die binnenkort invalt. Daar zijn de omgeving en de mensen niet op voorbereid."

De groep van Lesvos Winterproof komt binnenkort terug naar Nederland, maar wordt direct al afgelost door een nieuwe groep vrijwilligers. De groep is een samenwerking aangegaan met needs-now.org. Via deze webshop worden donaties direct omgezet in goederen, waar acute behoefte en vraag naar is. Ook Stichting 10,000 HOURS verleent haar medewerking.