Nieuws
481298
Nieuws

Analyse: mist rondom toekomst Transavia

Staatssecretaris Sharon Dijksma heeft haar eerste lesje gehad in zakendoen met Frankrijk. Vorige week stelde de bewindsvrouwe dat er geen sprake van kon zijn dat de zeggenschap van vakantievlieger Transavia in handen zou komen van Air France KLM in plaats van het Nederlandse KLM. Maandag was er een gesprek met de Air France KLM bonzen Juniac, Gagey en Elbers. Oude afspraken werden daarin herbevestigd, waarin de een zelfstandig KLM voorop staat.

´s Avonds echter verrastte KLM vriend en vijand met de mededeling dat er gesproken wordt over de verkoop van een minderheidsaandeel van Transavia Nederland. Verwarring alom, want dit tast de zelfstandige bedrijfsvoering van KLM wel aan. En daar kon nou juist geen sprake van zijn had Dijksma eerder gezegd. Air France KLM liet hier mee zien dat ze zich niet de wet laat voorschrijven door de Nederlandse politiek. 

Vandaag presenteerden de bewindspersonen Dijksma van luchtvaart en Dijsselbloem van Financiën een organogram van de nieuwe situatie, waarin staat aangegeven dat de aandelen Transavia geplaatst zullen worden bij een nog op te richten Transavia Company.

Lees hier de hele analyse