Nieuws/Binnenland
481339
Binnenland

ACHTERGROND

Goed watersportjaar voor marineschip

Commandant Harry Dekkers van het opleidingschip Urania van de Koninklijke Marine heeft naast zijn opleidingstaak voor adelborsten ook een representatieve taak. Als visitekaartje voor de Koninklijke Marine was zijn gracieuze opleidingschip de afgelopen twaalf maanden op maar liefst drie grote watersportevenementen aanwezig. Dekkers constateert dat ze alle drie iets gemeenschappelijks hadden.

,,Nu al ruim twee jaar vaar ik met de Zr.Ms. Urania – het zeilend opleidingsschip van de Koninklijke Marine – door Noord West Europese wateren. De reden om juist in dit gebied te varen is niet toevallig gekozen: Het belangrijkste doel voor de Urania is namelijk het opleiden van Adelborsten die hun opleiding volgen aan het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM).

Uitstekend geschikt

En daarvoor zijn de Wadden, Noordzee, Westerschelde, de Solent, de Franse kust en de wateren rondom Schotland met stroming, scheepvaart en ondieptes uitstekend geschikt. Gelukkig heb ik binnen dit vaargebied veel ‘vrijheid’ om zelf de ‘koers’ voor Urania uit te zetten.

J-class

Zo gebeurde het dat wij onlangs nabij Falmouth voeren en bij toeval te horen kregen dat hier wedstrijden met J-class schepen waren gepland. Komende uit de Solent en op weg naar de Isles of Scilly hebben we toen Falmouth aangelopen en waren we in staat om Lionheart, Velsheda en Ranger te zien strijden. Een uitzonderlijk schouwspel zoals te zien op bijgaande foto die vanuit de mast van Urania is gemaakt. En zo kreeg deze opleidingsweek een onverwacht extraatje voor de bemanning en de aan boord geëmbarkeerde Adelborsten.

 

Clippers en Volvo Ocean Race

De ‘encounter’ met deze J-class schepen was dan wellicht toeval, maar een week eerder was Urania betrokken bij de Volvo Ocean Race (VOR) te Scheveningen. Hier fungeerden wij als startschip en hebben we ‘in de laag’ (d.w.z. voor anker met de kont naar de kade) afgemeerd in de derde haven en vlak voor de VOR-deelnemers.

Scheepsrecht

Behalve de J-class en VOR zijn we ongeveer een jaar geleden ook aanwezig geweest bij de binnenkomst van de Clipper Round the World Race in Derry Londonderry … drie keer is scheepsrecht.

Bijzondere mensen

Drie bijzondere events met dito schepen en vooral mensen. Hoewel de hier genoemde schepen en wedstrijden onderling zeer verschillend zijn, is er toch ook één overeenkomst: In alle gevallen draait het om mensen. Mensen financieren, sturen, bemannen en onderhouden deze schepen en doen dit op basis van een (dik) salaris of (zoals meestal het geval is) door zelf te betalen voor het kunnen meevaren.

Passie voor water

In alle gevallen hebben zij echter gemeen dat sprake is van bovengemiddelde inzet en passie. Passie voor het water, de schepen en de drijfveer om te winnen. Te winnen van de concurrenten maar ook van henzelf door grenzen te verleggen.

 

Dichter bij huis

Ik acht de kans klein dat Urania de volgende twee jaar wederom bij al deze drie evenementen aanwezig of betrokken is. Maar ook dichter bij huis is er voldoende te doen en te beleven zoals de Driehoek Noordzee, Sneekweek, de 24-uur op het IJsselmeer en de North Sea Regatta. En mocht u dit te grootschalig vinden: Ook het varen met een vletje op de Vecht of het zeilen met een 16m2 op de Kaag is heerlijk! Want ook daar kan u met passie genieten. Een mooie watersportzomer toegewenst!´´