Nieuws/Binnenland
481347
Binnenland

Wiebes wikt en weegt eisen oppositie

DEN HAAG - In de hoop op een deal over het belastingplan hengelt het kabinet nu ook nadrukkelijk naar de steun van D66 en GroenLinks. CDA, maar vooral de SGP en ChristenUnie lijken hun hand overspeeld te hebben bij hun eisen voor aanpassing van de plannen van staatssecretaris Wiebes (Financiën).

De christelijke partijen willen dat de kloof tussen één- en tweeverdieners verkleind wordt. Daar willen coalitiepartijen VVD en PvdA best over praten, maar de eisen van met name SGP en CU om 300 miljoen euro over te hevelen richting de éénverdieners gaan hen veel te ver. Daardoor is een oplossing nog ver weg. Later vandaag beantwoordt Wiebes de vragen die de Kamer hem gisteren stelde over het belastingplan en moet duidelijk worden wie nog wil bewegen.

D66 en GroenLinks willen het over een heel andere boeg gooien dan de christelijke partijen. Zij eisen meer vergroening en maatregelen die banen opleveren. De partijen zijn samen echter nog niet genoeg om VVD en PvdA aan een meerderheid te helpen in de Eerste Kamer. Daar wordt op 15 december het finale oordeel geveld over het belastingplan van volgend jaar, maar de coalitie kan er bij lange na niet rekenen op een meerderheid. Vandaar dat Wiebes er in de Tweede Kamer al voor probeert te zorgen genoeg oppositiepartijen achter zich te krijgen.

Het kabinet wil de burger volgend jaar 5 miljard euro aan belastingverlaging geven. Vooral werkenden profiteren daar van. Mocht de Eerste Kamer uiteindelijk niet akkoord gaan met de plannen, dan gaat de lastenverlichting in rook op.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");