Nieuws/Binnenland
481356
Binnenland

Een op drie krijgt diabetes

ROTTERDAM - Van alle Nederlanders krijgt een op de drie ouderdomssuikerziekte (diabetes type 2) en de helft een voorstadium daarvan. Dat schrijven onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift The Lancet Diabetes and Endocrinology. De bevindingen zijn gebaseerd op een langlopend bevolkingsonderzoek in Rotterdam.

Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Type 2, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, openbaart zich meestal pas later in het leven. De ziekte en het voorstadium ervan geven een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten, blindheid, nierziekten en dementie. Overgewicht, ongezond eten, roken maar ook erfelijke aanleg zijn de bekendste oorzaken van diabetes type 2.

Insuline

Naarmate de leeftijd stijgt, daalt het risico op het krijgen van suikerziekte. Zo is bij tachtigjarigen die nog geen diabetes hebben, de kans op het krijgen van de ziekte nog maar een op tien.

Volgens de onderzoekers weten mensen vaak niet dat ze een voorstadium van de ziekte, ofwel verhoogde bloedsuikerwaarden, hebben. De kans dat deze groep de ziekte daadwerkelijk krijgt is vrij groot. Bij 45-jarigen ligt die kans op 75 procent.

Het andere type diabetes, type 1, treedt vaak al op jonge leeftijd op. Het lichaam stopt dan met het aanmaken van insuline.

Verdubbeling

Volgens het Diabetes Fonds hebben ruim 1 miljoen mensen in Nederland suikerziekte, van wie zo'n 900.000 diabetes type 2. Naar schatting komen daar de komende tien jaar zeker 300.000 nieuwe patiënten bij. In 2011 telde Nederland ruim 834.000 diabetespatiënten. Toen was er volgens het RIVM al sprake van een verdubbeling sinds 2000 van het aantal mannelijke diabetici. Bij vrouwen ging het in die periode om een stijging van 65 procent.

"We zien dat het toeneemt en dat hangt samen met een ongezonde leefstijl van mensen. Iedereen weet dat bewegen belangrijk is, maar mensen blijven de auto pakken naar het werk in plaats van de fiets. Ze nemen liever de lift dan de trap. En gezonde voeding is voor veel mensen ingewikkeld", vertelt een woordvoerster van Diabetesvereniging Nederland. Diabetes komt ook steeds vaker voor door de vergrijzing van de bevolking.