Nieuws/Binnenland
481376
Binnenland

DNA op lichaam Van den Hurk besproken

DEN BOSCH - "De rechtbank is er zich voortdurend van bewust dat achter de koude, technische dingen die we hier bespreken, een meisje schuil gaat dat dood is." Op die manier sprak de voorzitter van de rechtbank in Den Bosch maandag de nabestaanden van Nicole van den Hurk toe. Sinds vorige week staat Jos de G. daar terecht, die verdacht wordt van de verkrachting van en moord op het destijds 15-jarige meisje. Maandag worden deskundigen gehoord van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) en Independent Forensic Services (IFS).

Het gaat hem dan vooral over de betrouwbaarheid van het DNA-profiel dat gemaakt is op basis van sperma dat gevonden is op het lichaam van Nicole. Begin vorig jaar meldde het Openbaar Ministerie dat er een verdachte gearresteerd was na een DNA-match. De G.'s advocaat zet vraagtekens bij die match: een volledig DNA-profiel ligt er niet.

IFS, dat de contra-expertise verrichtte, is enigszins verbaasd dat het niet gelukt is om een volledig profiel op te stellen: uit sperma zou dat meestal wel kunnen. De NFI-deskundige daarentegen vindt dit niet gek, omdat het lichaam pas zes weken na dato gevonden is en het ook al in vergaande staat van ontbinding was. "Het is heel bijzonder dat we na zes weken nog bruikbare DNA-sporen hebben aangetroffen. Het verbaast me niet dat daar geen enkelvoudige profielen uit zijn gekomen", aldus DNA-deskundige Jerien Koopman van het NFI.

Het gaat hier overigens over een "extreem complex mengprofiel", benadrukt de IFS-deskundige. "Minimaal drie personen hebben hieraan bijgedragen." Naast het DNA dat van De G. zou zijn, gaat het ook om het DNA van haar toenmalige vriendje. Wie de derde 'donor' is, zoals de deskundigen het noemen, is niet duidelijk.

 

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");