Nieuws/Binnenland
481391
Binnenland

Dreigende problemen voor woonboten en funderingen

Grote zorgen om waterpeil rivieren

Wijk bij Duurstede - Het waterpeil in de Nederrijn en de Lek in de provincie Utrecht staat al wekenlang zó laag, dat Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden de situatie nu 24 uur per dag nauwlettend in de gaten moet houden.

Als het water in het Kromme Rijngebied de komende dagen nog verder zakt, moeten noodmaatregelen worden getroffen om problemen te voorkomen.

Water uit deze twee rivieren stroomt via de stuwen en sluizen in Wijk bij Duurstede en Cothen het Kromme Rijngebied in, dat helemaal tot Utrecht loopt. Door de minimale regenval is de hoeveelheid water die hier doorgelaten kan worden beperkt. Het waterpeil staat nu bijna een halve meter lager dan normaal.

De verwachting is dat het peil de komende dagen nog verder daalt, waardoor mogelijk deze week noodpompen in werking gezet moeten worden. Die vullen het waterniveau in rivieren, sloten en weteringen van Wijk bij Duurstede tot de Utrechtse binnenstad aan met water uit het Amsterdam-Rijnkanaal.

„Anders dan vaak wordt gedacht zorgt niet alleen extreem hoog water, maar ook te laag water voor vervelende problemen. Als je niets doet ontstaat op den duur zo’n vies laagje stilstaand water dat gaat stinken. Niet erg wenselijk voor de omgeving”, verduidelijkt waterschapwoordvoerder Clarion Wegerif.

Daarnaast kan het consequenties hebben voor bijvoorbeeld funderingspalen van woningen. Die kunnen droog komen te staan, waardoor ze gaan rotten. Bovendien heeft het gevolgen voor eigenaren van woonboten in bijvoorbeeld de Utrechtse grachten. Wegerif legt uit: „Zo’n boot zit aan rioolpijpen vast en als het water zakt kan die verbinding afbreken. Reden genoeg om de situatie de hele dag door goed in de gaten te houden.”

Her en der in het gebied is duidelijk te zien hoe laag het water in werkelijkheid staat. Zo zijn in recreatieplas De Gravenbol in Wijk bij Duurstede een soort eilandjes ontstaan. Voor inwoonster Miranda en haar hond Goldie is dat niet zo erg.

„Nu kunnen we in ieder geval op plekken wandelen waar we anders door het water niet kunnen komen. Normaal moet je de plas overzwemmen om aan de overkant te komen, nu kunnen we het lopend af”, vertelt ze geamuseerd.

Het Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden kan nu alleen afwachten wat de natuur doet. Wegerif verduidelijkt: „Het zou mooi zijn als het bij ons of in Duitsland flink gaat regenen. Want dat water komt uiteindelijk via de Rijn in de Nederrijn en Lek terecht.”

Reageer!

Heeft u als (woonboot)bezitter problemen met de lage waterstand? Reageer via deze pagina.