Nieuws
481420
Nieuws

Instagramhulpje stal wachtwoorden

Apple en Google hebben een app verwijderd die Instagramgebruikers extra features beloofde, maar er vandoor ging met de wachtwoorden van honderdduizenden mensen. Daarnaast plaatste de app InstaAgent zonder toestemming foto’s op de accounts.

iOS-ontwikkelaar David L-R ontdekte dat InstaAgent gebruikersnamen en wachtwoorden in een niet-versleutelde vorm opsloeg en deze gegevens verstuurde naar onbekende servers. Hij maakte zijn ontdekking gisteren bekend via Twitter.

Google reageerde ogenblikkelijk door de app uit de Play Store te verwijderen, Apple had iets langer nodig om het programma weg te halen. Voor honderdduizenden Instagramgebruikers was het leed toen echter al geschied. In verschillende landen stond de app hoog in de lijst met gratis apps.

Hoewel Instagram zijn gebruikers waarschuwt om geen apps van derden te installeren die toegang vragen tot het profiel, sloegen veel gebruikers die waarschuwing in de wind omdat InstaAgent ze beloofde te laten zien wie hun Instagramprofiel had bekeken.

Gebruikers die InstaAgent hebben geïnstalleerd worden geadviseerd de app te verwijderen en hun Instagramwachtwoord te wijzigen.