Nieuws/Opmerkelijk
481428
Opmerkelijk

Beroemde kauwgummuur na 20 jaar schoongemaakt

SEATTLE - De beroemde kauwgommuur bij de Pike Place Market in Seattle, Amerika, wordt voor het eerst in twintig jaar schoongemaakt. De grondige schoonmaak is dinsdag begonnen en hiermee verdwijnen er een miljoen stukjes geschiedenis van de stad.

Toeristen en buurtbewoners hebben de afgelopen twintig jaar een waar kleurrijk kunstwerk van de muur gemaakt, wat tegelijkertijd verwonderlijk en weerzinwekkend is. Het ene stukje muur toont een regenboog aan gekleurde stukjes kauwgum die samen hartjes vormen, het andere stukje muur bevat allerlei (opmerkelijke) boodschappen voor voorbijgangers. Er plakken ook visitekaartjes, foto's en andere aandenken op de plakkerige muur. Al deze kleuren en de herinneringen worden met krachtige stoomreinigers van de muur gestoomd.

De eerste kauwgompjes werden aan de muur geplakt door mensen die op een voorstelling wachtten bij de Market Theater. Sindsdien is de kauwgom verspreid naar de omliggende muren in de gehele steeg, alle afvoerpijpen en zelfs het raam van het theater. "De markt is beroemd om de kauwgommuur, maar het trekt ook ratten aan", zegt toeschouwer Zoe Freeman, die dichtbij de markt werkt.

"Ik hoop dat de inwoners van Seattle me niet gaan haten om de schoonmaak van de kauwgommuur", zegt Kelly Foster, general manager van de aannemer die de schoonmaak heeft verzorgd. Eigenaren van nabijgelegen marktkraampjes verwachten echter dat mensen snel genoeg hun kauwgom weer op de muur achterlaten.

Emily Crawford, een woordvoerder van Pike Place Market, zegt dat de schoonmaakploeg iedere dag de verwijderde kauwgom verzamelt en weegt. De hoeveelheid kauwgom op de muur wordt ruw geschat op zo'n duizend kilo. "Aan het eind van de week weten we hoe accuraat onze schatting is." De schoonmaak duurt naar verwachting nog drie dagen.