Nieuws/Binnenland
481442
Binnenland

Nieuwe regels voor rotondes en kruispunten

DEN HAAG - Kruispunten en rotondes zijn te verschillend waardoor verkeersdeelnemers in de war raken en er ongelukken kunnen gebeuren. Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft goede hoop dat dit gaat veranderen.

Het nationale kennisplatform voor infrastructuur, verkeer, vervoer en openbare ruimte CROW heeft de basiskenmerken op een rij gezet waaraan kruispunten en rotondes moeten voldoen om verwarring te verminderen. De verschillende overheden kunnen daar hun voordeel mee doen.

"Dankzij deze basiskenmerken herkent de weggebruiker straks beter welke rotonde of kruispunt hij nadert, wat hij hier kan verwachten en welk gedrag er van de weggebruiker wordt verwacht", aldus de bewindsvrouw. "Ik ben blij met dit hulpmiddel voor de wegontwerper en ik verwacht dat het bijdraagt aan een verkeersveiliger Nederland."

CROW heeft hiertoe een aantal voorstellen opgesteld om alle kruispunten eenvormiger te maken. Projectmanager John Boenders van CROW hoopt dat alle wegbeheerders zich aan de nieuwe richtlijnen houden. "Het is geen wet, maar het wordt wel een stuk bindender'', aldus Boenders.

CROW pleit er bijvoorbeeld voor dat fietsers op de rotondes overal in het land binnen de bebouwde kom voorrang krijgen, maar buiten de bebouwde kom niet.