Nieuws
481461
Nieuws

Sint Maarten

Waarom vieren we eigenlijk Sint Maarten?

Vandaag gaan de kinderen in sommige delen van Nederland met hun lampionnetjes langs de deuren om de leukste Sint Maarten-liedjes te zingen.Of eigenlijk: om zoveel mogelijk snoepgoed op te halen. Maar wie is Sint Maarten eigenlijk en hoe is deze feestdag ontstaan?

Hongaarse soldaat

De Hongaarse Martinus van Tours (Sint Maarten) is soldaat in het leger van de Romeinse keizer. Hij besluit te strijden in Frankrijk, waar hij een oude man ziet die vrijwel niets aanheeft. De arme, oude man vroeg om een kleine gift. Sint Maarten had helaas geen geld bij zich, maar wilde de man toch wat geven. Aangezien de man geen kleding droeg, sneed Sint Maarten een stukje van zijn cape en gaf de helft aan de oude man in kwestie.

Bisschop

Diezelfde avond verscheen Jezus Christus in zijn droom met diezelfde halve cape. Hij bedankte hem voor zijn daad. Sint Maarten liet zich vervolgens dopen, werd monnik en later zelfs bisschop.

Waarom gaan kinderen met lichtjes en lampionnen langs de deuren?

Sint Maarten preekte en gaf de mis in een kerk in Duinkerke. Op een morgen was Sint Maarten er niet. Misschien was hij op pad om armen te helpen? De beste man bleek zoek. Dus besloten de bewoners van het oude dorpje het woeste, donkere duin in te gaan met lichtjes. Tijdens deze zoektocht riepen ze hem: "Sint Maarten! Sint Maarten!" Na lang zoeken, vonden ze Sint Maarten. Hij was verdwaald in de duinen, maar de bevolking vond hem gelukkig terug. 

Op 11 november werd de goede heer begraven. Om hem te eren, gaan kinderen de straat op en zingen zij de leukste liedjes om zo wat lekkers (het liefst snoep) te krijgen.

Klik hier voor de leukste Sint Maarten liedjes.