Nieuws
481475
Nieuws

Odette blogt

'Leuk hoor, die gezondheidsraad'

Beste gezondheidsraad, ik twijfelde vanochtend enorm of ik nou M&M’s, of Skittles op mijn speltboterham zou doen. Want weet u, nu verse jus d’orange breeduit vergeleken wordt met cola, vrees ik dat jam, pindakaas of hagelslag minstens net zo duivels zijn als bovenstaande snoepwaren.

Hopelijk is de kaas nog net even veilig als een mini-zak Wokkels, want bij de vleeswaren moesten we ook al uit de buurt blijven. Wel moet ik u ook nog even extra bedanken, want ik heb besloten om mijn citruspers op Marktplaats te zetten. Niet als citruspers natuurlijk, maar als ‘zoete sapjes c.q. frisdrank machine’. Voordeel is dat die titel de prijs hopelijk lekker opdrijft.

Sint, Spanje, sinaasappels, kinderen

Vorige week las ik nog zo’n heerlijke opmerking van een expert die aangaf dat kinderen die verse jus drinken wennen aan zoet. Nou dan weet ik niet welke geheime sinaasappelleverancier de expert in kwestie heeft, maar bij mij zijn de perssinaasappels best vaak aan de zure kant. Enfin, ik dwaal een beetje van mijn reguliere route af, maar ik moest het gewoonweg even kwijt. Vooral ook, omdat ik me dan zo enorm afvraag wie er dan ineens op een dag bedenkt: “weet je wat, jus d’orange, dat is een gevaarlijk goedje, dat gaan we eens aanpakken”. Het is namelijk ook niet zo dat we de verse sinaasappelsap als volksdrank nummer 1 op de kaart hebben staan. En schijnbaar is er niemand die bedenkt dat er heul veul slechtere producten op de schappen in de supermarkt staan. Nee, want al die onnodig toegevoegde suikers aan praktisch alles, daar wennen die kindertjes natuurlijk niet aan. Laat staan al die volwassenen die een geperst sapje drinken in plaats van de ongeperste variant te eten. Die kopen namelijk nooit een supermarktproduct waar minstens zoveel suiker in zit als in dat sapje. Ja, precies en Sinterklaas bestaat. Mooie link trouwens. Sint, Spanje, sinaasappels, kinderen. Maar dat terzijde.

Ach mensen mensen, ik word er toch bijna een beetje onpasselijk van. Mijn dagelijks leven speelt zich nu bijna een jaar lang al voor een groot af binnen de muren van de oncologische kliniek. Daar zie ik dagelijks talloze mensen. Dunne mensen, sportieve mensen, dikke mensen jonge mensen, oudere mensen, allerlei mensen. De één eet gezond, de ander wat minder, de volgende bewust en weer een ander doet waar hij of zij zin in heeft. Nu zeg ik nogmaals: ik ben volledig overtuigd van het feit dat ik het grote aantal intensieve behandelingen aan kan, dankzij mijn voedingspatroon. Dat staat buiten kijf. Maar ik ben zo. Ik hou van goed, gezond eten. Voor mij is dat niet iets waar stress bij komt kijken. Ik stort me ook niet op een superfood rage en ren niet elke dieet goeroe achterna. Want ook dat levert stress op.

Mensch, durf te leven

Deze week steeg mijn HB-waarde. Zonder “vampier behandeling” (bloedtransfusie). Dat is best opmerkelijk, gezien de chemokuren. Dat is dus te danken aan voeding. Ik weet wat ik eet en vooral ook waarom ik het eet. Wanneer ik enorme trek krijg in chocolade, dan neem ik een stukje chocolade, maar besef me tegelijkertijd dat ik waarschijnlijk behoefte heb aan magnesium. Iets dat vrij logisch is tijdens chemo. Dus, bedenk ik wat ik nog meer kan eten qua magnesiumrijk voedsel. Zo werkt dat voor mij.

Toch vrees ik dat geweldige instanties, zoals de WHO en de gezondheidsraad, samen met de massahypende levensmiddelenindustrie, zoveel stress veroorzaken, dat er minimaal een aantal mensen spontaan een hartkwaal oplopen, of andere stress gerelateerde aandoeningen, dankzij dit soort loze berichtgevingen. Wat ik probeer te zeggen is – en ja, ik durf dat met 3 soorten kanker en genoeg behandelingen om een hele volle stempelkaart  op zak te hebben – mensch, durf te leven. Want niemand weet wat hem of haar te wachten staat. Natuurlijk is het goed om gezond te eten. Maar verlies daarbij asjeblieft niet je eigen inzicht. Dat trek hebben in een moorkop niet per definitie wil zeggen dat je er tien moet eten, dat begrijpt iedereen hopelijk zelf wel.

Toch is het goed om in contact te blijven met de vraag van je lichaam om bepaalde voedingstoffen. Tegelijkertijd roep ik vanuit mijn tenen: geniet, leef, dans en geniet! Want weet u, dat is leuk hoor met die gezondheidsraad. Echter morgen is er weer iets nieuws te melden en overmorgen ook. Dan staat mijn citruspers annex colamaker namelijk ineens te koop als citroenpers, want citroenen zijn zuur en zuur is goed. Of niet? Nee, wacht even, zure mensen die gedwongen neurotische voedingskeuzes maken, da’s voor niemand goed. Dus ik ga voor vrolijk. Gewoon omdat ik, met stempelkaart en al, het lef heb om te beweren dat ja, verstandig eten goed is, maar nee, het geeft je geen enkele garantie dat je dingen kunt ontlopen. Hooguit een steuntje in de rug.

In mijn geval zelf een megagrote steun. Cheers, ik pers nog even een sapje. Op uw gezondheid. Met een glimlach!

Over Odette

Al jaren runt Odette Schoonenberg samen met haar zakenpartner en tv-persoonlijkheid Thijs Willekes het succesvolle PR-bureau So PR. Wanneer zij gediagnosticeerd wordt met maar liefst drie totaal verschillende kankersoorten, probeert zij haar reputatie als 'boeddhist op hoge hakken' niet alleen waar te maken, maar gaat tevens glimlachend de strijd aan met het nog altijd heersende stigma rondom kanker. Op VROUW.nl blogt ze elke woensdag over die strijd.

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>