Nieuws
481502
Nieuws

Virtual reality: alsof je er bij bent

Avinash Changa (39) bouwde eigenhandig een 360 graden camera die diepte laat zien. Een primeur die zorgde voor erkenning uit de industrie. Toch vindt hij de camera zelf niet belangrijk. “Het gaat er om hoe je het toepast, hoe je virtual reality relevant maakt.”

Begin jaren 90 maakte de oprichter van het Amsterdamse WeMakeVR kennis met Virtual Reality. Stabiel beeld leverde de VictorMaxx-bril niet, maar de fascinatie was gewekt. Als gamefanaat testte hij nog diverse systemen, maar niets voldeed. Tot de Oculus Rift verscheen. “Ik was meteen overtuigd van de potentie.”

De filmpjes die Changa voor het apparaat ging maken, leverde niet op wat hij voor ogen had. “Alle camera’s leverde 360 graden video in plat beeld, zoals Google Street View. Ik wilde diepte brengen, zodat je niet alleen om je heen kunt kijken, maar het gevoel krijgt er te zijn. Zo’n camera was er niet en velen zeiden dat het niet mogelijk was. Op een gegeven moment kreeg ik een ingeving en heb thuis aan de keukentafel een werkend exemplaar in elkaar gezet.”

Inmiddels spreekt Changa niet meer over VR-filmpjes, maar over VR-ervaringen. “We kunnen mensen voor wie het fysiek te zwaar is om een stuk in het concertgebouw te zien, toch het gevoel geven erbij te zijn. Een operatie kunnen we zo vastleggen dat chirurgen in opleiding virtueel mee kunnen kijken. Ze kunnen zich de ene keer focussen op de chirurg en de andere keer op de anesthesist.”

Changa ontwikkelt ook interactieve VR-ervaringen. Door meerdere scenario’s op te nemen, kunnen bijvoorbeeld politieagenten via virtuele rollenspellen leren hoe ze met verwarde mensen om moeten gaan.

Via de app WeShareVR kunnen mensen kennis maken met VR. Alle content is nu nog gratis, maar dit gaat veranderen. Changa verwacht dat mensen vooral bereid zullen zijn te betalen voor live VR-ervaringen. Voor live sportwedstrijden op tv sluiten mensen ook vaak een abonnement af. Met VR is het mogelijk om een eerste rang-ervaring te beleven, waarbij je de mensen in het stadion om je heen ziet zitten, terwijl je zelf in je woonkamer zit. Live streamen van VR is technisch al mogelijk, maar een stuk duurder en kwalitatief minder. „Maar dat is een kwestie van tijd”, aldus Changa.