Nieuws
481522
Nieuws

ABN: Winterweer duwt gasprijzen niet omhoog

Iedere prijsdaling van olie wordt door grote investeringsfondsen direct aangegrepen om hun posities die rekenden op prijsdaling te verkopen. Dat betekent dat de markt steeds meer inziet dat de olieprijs niet veel meer gaat dalen. De markt kampt echter met zoveel olie en gas dat het winterweer weinig effect zal krijgen op de gasprijzen, concludeert ABN Amro.

Maar onder beleggers wordt een scherp spel gespeeld om met de kleinste stijging of daling nog geld te verdienen. Bij prijsstijgingen gaan Amerikaanse olieproducenten nu al juist over tot het hedgen van hun posities, het indekken tegen zulke prijsrisico's. Stijgt de prijs, dan verdienen ze er meteen aan.

De olieprijs beweegt al langer op een niveau rond $50 en zit klem tussen speculatie en dit soort hedging, concludeert econoom Hans van Cleef van ABN Amro in een rapport dat woensdagochtend verschijnt.

Azië moet het doen

De komende tijd blijft de olieprijs laag, vooral door het enorme overbaanbod, stelt Van Cleef, in lijn met conclusies van de OPEC en energieorganisatie IEA.

Producenten houden ook de komende tijd vast aan hun prijzen, hopend op behoud van hun marktaandeel en latere prijsstijgingen. Een lage prijs nemen ze op de koop toe. Een land als Rusland krijgt inmiddels wel met de terugslag te maken: de lage olieprijs leidt in het energieafhankelijke land tot grote tekorten bij de overheid omdat belastinginkomsten op verkochte olie drastisch teruglopen.

Op 4 december komt de OPEC weer bijeen. De olieproducerende landen rekenen er niet meer op dat Saudi-Arabië zijn prijzen laat dalen. Van Cleef verwacht een stijging van de prijs als de Aziatische landen weer economisch vol op het orgel gaan en meer produceren. Dat zal direct gevolgen hebben voor de transportsector, en het zal tot meer vraag naar geraffineerde diesel leiden.

Iedere ochtend het belangrijkste nieuws in je mailbox? Meld je hier aan