Nieuws
481529
Nieuws

Wat Zij Vindt | Yvonne

Blijf van mijn bh af!

Borsten zijn gemaakt om onbelemmerd te bewegen. Knel ze niet af met een bh! Steeds vaker worden we ervoor gewaarschuwd. Bh’s zouden hartstikke ongezond zijn. Borstkanker? De schuld van de bh! Ook zou er geen bewijs bestaan voor de bewering dat je hangborsten krijgt indien je bh-loos door het leven gaat.

Dit is vast onderzocht door een man. In elk geval door iemand die zelf nog nooit een cup FF heeft gehad, of op school niet zo goed heeft opgelet tijdens natuurkunde. Hoezo geen bewijs? Nu ben ik zelf bepaald niet doctorandus in de natuurkunde, maar als hamsterwangen al het gevolg zijn van zwaartekracht, dan kun je je wellicht wel voorstellen wat de wetten van de natuur kunnen doen met een voorgevel à la Dolly Parton. En met alle respect: als ik kijk naar vrouwen in Ethiopië zie ik genoeg bewijs.

Dagelijks drie kilo met je meetorsen zonder enige ondersteuning; dát is pas ongezond. Ik kan het weten. Ik was nog maar dertien toen ik er voor mijn gevoel bijliep als een kameel. ‘Trek toch eens een bh aan!’ en ‘Eet jij soms hormonen op je brood?’ waren toentertijd nog de mildste vormen van verbale diarree. Gymlessen sloeg ik steevast over, want bokkensprongen in combinatie met twee waterbulten…tja. Het was alsof er twee basketballen op-en-neer stuiterden tussen mijn kin en navel, en dat mét een sport-bh uit de duurste winkel.

In 2007 heb ik dan ook een borstverkleining ondergaan. Ik ben mijn plastisch chirurg, de man van Nicolette Kluijver, nog altijd zeer dankbaar. Want ik was het zat. Ik was het zat dat mijn boezem eindeloos bleef aanzwellen en dat alle overtollige zwangerschapkilo’s precies dáár bleven plakken. Geloof me, kleine borsten groter laten lijken, is een stuk eenvoudiger dan vice versa. Ik had er genoeg van dat er meestal eerst naar mijn borsten werd gekeken en dan pas mijn ogen (“Joehoe, ik ben híer hoor!”). Dat mijn voorgevel altijd drie seconden eerder arriveerde dan ikzelf, wanneer ik een kamer binnenliep. Dat ik verdoemd was tot het dragen van de bh’s van mijn oma, omdat de cupmaten van C&A in die tijd niet verder kwamen dan de initialen van het bedrijf zelf.

Urenlang heb ik in bedompte pashokjes gestaan, waar zelfs de achttiende onooglijke bh mijn voorpui eruit liet zien als een overvolle prullenbak die nodig eens geleegd moest worden. Ik was er klaar mee dat ik nooit trianglebikini’s kon dragen, dat de knoopjes van mijn blouse geregeld opensprongen op de verkeerde plaats, dat mijn oksels niet konden ademen als ik sliep, en dat mijn nek en schouders voortdurend aanvoelden alsof er een mes in was gestoken. Toen ik vlak na de ingreep in de spiegel keek, dacht ik: verhip! Ik heb schouders!

Kortom: de bh heeft wel degelijk een functie, althans wel voor mij. Meer nog dan de borsten zelf, in zowel geestelijk als lichamelijk opzicht. Het dragen van een (goedzittende) bh kan je figuur maken of breken, dat zal elke ervaringsdeskundige beamen. En laten we ook even bij de les blijven: tweederde van alle kankersoorten wordt vooral veroorzaakt door ‘domme pech’, niet louter door ‘riskant’ gedrag. Als de bh de oorzaak zou zijn van borstkanker (deze informatie wordt niet voor niets genegeerd door kankeronderzoekers), dan had ik onderhand al lang kassiewijle moeten zijn. Ik heb er slechts één ding aan overgehouden, dat met name naar buiten trad pal na de operatie: een bh- en bikiniverslaving. Mijn kasten liggen er vol mee en moeten nodig weer eens geleegd worden.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>