Nieuws
481557
Nieuws

Wat Zij Vindt | Yvonne

Geen bucketlist, geen fuck-it list, een luckylist!

Na de bucketlist is er dankzij Claudia de Breij nu ook de fuck-it list: een lijst met dingen die je juist níet wilt doen. Ik zeg: hoera! Opgehoepeld met die bucketlist. Maar waarom maken we eigenlijk geen lijstje met dingen waar we dankbaar voor zijn?

Bungeejumpen? Ik krijg al een adrenalineshot als ik op de eerste verdieping in onmogelijke houdingen de buitenzijde van mijn ramen probeer te lappen. Backpacken tussen de olifanten en bavianen? Nooit zal ik begrijpen wat er nou zo fascinerend is aan vrijwillig zwerven in de hitte met zware tassen op je rug. Zeulen met boodschappentassen op zaterdag terwijl je katten je bij binnenkomst laten struikelen, vind ik al redelijk avontuurlijk. Op National Geographic zijn er toch ook genoeg prachtige dieren te zien, desnoods rijd ik naar Artis.

Ben ik de enige die niet de behoefte voelt om 30 landen te bezoeken in een jaar tijd? Die niet tussen de dolfijnen hoeft te zwemmen, te snorkelen in een koraalrif, uit een vliegtuig te springen of te carnavallen op z’n Braziliaans? Ben ik de enige die blij is met een eenvoudig kopje thee dat ik het liefst drink in mijn (doorgaans) zonnige voortuin, of op mijn zes jaar oude Ikea EKTORP-bank met een goed boek en naast me een pak speculaas? Die al blij is met een vakantie naar Limburg of Brabant en na een week nog blijer om weer thuis te zijn?

Vandaag de dag worden we gebombardeerd met prikkels die we grotendeels zelf opzoeken. Dagelijks confronteren we onszelf met instagrams van Charlotte die haar vaste baan en hypotheek heeft opgezegd voor een enerverend leven in de rimboe. Met facebookkiekjes van Lotte en Pieter die romantisch aan het wildkamperen zijn in Afrika. Met tweets van Andrea die ‘heerlijk geniet van een meerdaags festival’ en de week daarna aan het zwemmen is in een kristalblauwe zee. En laten we de tientallen werkstatussen niet vergeten van de carrièretijgers onder ons. Dus willen we dat ook allemaal. Maar het zijn letterlijk ‘status’-updates: updates met een hoog sprookjesgehalte, die je al snel het idee geven dat er iets niet klopt aan je eigen leven. Of dat je geestelijk niet in orde bent, omdat je tevreden bent met je baan achter de kassa.

Nu klinkt dit een beetje als dokter Phil: maar het al dan niet ervaren van geluk zit ’m voor mij niet per se in een backpackrugzak of aan de rand van een ravijn. Het zit ’m, heel cliché, in kleine dingen en vooral: in relativeren. Wellicht mist Charlotte stiekem haar collega’s. Misschien hebben Lotte en Pieter zich doodgeërgerd aan elkaar tijdens die vakantie en voelde Andrea zich stiekem eenzaam tussen de mensenmassa.

Geluk is de kunst een boeket te maken van de bloemen waar je bij kunt, luidt het gezegde niet voor niets. Ik ben het er roerend mee eens. Het is in bepaalde omstandigheden niet eenvoudig, maar ook weer niet onmogelijk. Dus f*ck zowel de bucket- als de fuck it-list. Wat dacht je van een luckylist?

Laten we vaker een lijstje maken van dingen waar we blij van worden, of waar we dankbaar voor zijn. Laten we de dingen opschrijven die we al (gedaan) hebben, in plaats van de dingen die we nog willen (doen). Denk af en toe eens terug aan die ontroerende gebeurtenissen die al plaats hebben gevonden, waar we ook na jaren nog met een lach en een traan op terug kunnen kijken. En dat momentje van geluk kun je volgens mij ook wel vinden op de hoek van de straat. Of gewoonweg in je eigen huis. Want laten we wel zijn: het leven op zich is al een hele reis.

Wil je meepraten over Wat Zij Vindt? Dan kan dat áltijd onder de artikelen van onze panelleden. Of tweet met ons mee met #watzijvindt!

Over Yvonne van der Wal

Yvonne (40) is freelance tekstschrijver/-corrector, moeder van twee tieners, theeleut, auteur van drie boeken en woont 16 jaar samen. Yvonne snijdt op haar blog graag gevoelige, maatschappelijke kwesties aan en is dol op sarcasme.

 

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>