Nieuws
481562
Nieuws

Interview

Petra (40): 'Mijn blindheid zie ik niet als beperking'

Stel je eens voor: je ziet helemaal niets, maar beklimt toch de allerhoogste berg van Afrika. Waaghals Petra Jongeneelen (40) ging de uitdaging aan tijdens het programma Blind naar de top. VROUW sprak haar over die immense uitdaging.

Petra is nog heel jong als er bij haar glaucoom wordt ontdekt. Een oogziekte. Vanaf haar zesde gaat haar zicht steeds verder achteruit en op haar veertiende ziet Petra helemaal niets meer. Ze is blind. “Hoe lang het ook geleden is, ik kan me de momenten dat ik wél kon zien, nog goed herinneren. De fietstochten naar school, de prachtige kleuren, voorwerpen. Ik weet nog precies hoe het er allemaal uitziet.”

Gedraag je als een blinde

“Natuurlijk vond ik het heel erg dat mijn zicht langzaam verdween, dat zal ik zeker niet ontkennen, maar toch heb ik me er ook vrij snel bij neergelegd. Wat moest ik dan? Ik was nog zo jong en kon er toch niets tegen doen. Het gebeurde. Juist doordat ik het in die tijd zo snel heb geaccepteerd, heb ik het denk ik ook nooit als een beperking gezien dat ik blind door het leven ga.

Nog steeds laat ik me niet belemmeren door mijn ziekte. Ik leid een gelukkig leven met een leuke man, heb fantastisch vrijwilligerswerk en doe dingen die ik leuk vind. Zoals het beklimmen van de hoogste berg van Afrika”, lacht Petra. “Er zijn blinden die het iets voorzichtiger aandoen in het leven en die respecteer ik, maar dat zou ik zelf niet kunnen. Dat zit niet in mijn aard.”

Zelf gaat Petra liever een keer hard onderuit, dan dat ze altijd voorzichtig moet doen. “Mijn man moet hier vaak om lachen en zegt ook wel eens gekscherend: ‘Petra, gedraag je toch eens als een blinde.’ Maar waarom zou ik? Ik vind mijn leven leuk, en ja, ik maak misschien iets vaker brokken, maar ik geniet wel intens.”

 

Tranen

“Genieten heb ik bij het beklimmen van de Kilimanjaro ook zeker gedaan. Ik zie niets, maar al mijn andere zintuigen staan wel op scherp. Ik hoor de vogels fluiten, voel de hobbelige stenen onder mijn voeten en ruik de frisse berglucht. Ik ervaar het op een heel andere manier, intenser misschien wel. Al moet ik zeggen dat er natuurlijk ook wel momenten zijn geweest waarop ik baal dat ik blind ben. Als iemand in zijn enthousiasme tijdens de klim ineens roept: ‘Wow, kijk wát een fantastisch uitzicht’, dan breek ik wel even. Dan wil ik zo graag zien wat zij zien. Meegenieten van de bergtoppen, de sneeuw en de gletsjers. Ja, op zo’n moment stromen de tranen over mijn wangen en dan laat ik het ook maar even gebeuren. Want ik vind dat ik dan best even verdrietig mag zijn.”

Dol op winkelen

“Die moeilijke momenten heb ik natuurlijk niet alleen tijdens zo’n programma, ook in het dagelijks leven loop ik daar tegenaan. Zo zou ik het heel leuk vinden om tijdens een zomeravond op het terras samen met vriendinnen de mensen te bekijken die langslopen. Hoe zien ze eruit? Wat hebben ze aan? Oog ik ouder of misschien wel jonger? Maar tegelijkertijd weet ik: dat kan niet en dat is nou eenmaal zo. Er zijn genoeg dingen die ik wel kan. Zo ben ik gek op paardrijden en vind ik het leuk om mezelf goed te verzorgen. Mijn vriendin doet één keer per maand mijn nagels, ik ben graag met make-up bezig en ben dol op winkelen.” Hoe ze dat doet? “Simpel: net als iedere andere vrouw. Alleen met iets meer hulp. Zo kan ik aan de pasvorm en de stof vaak wel voelen of een kledingstuk mijn stijl is, maar voor de kleur of het motiefje schakel ik toch vaak even de hulp in van de verkoopsters in de kledingwinkel. Dan vraag ik ze bijvoorbeeld om de stof te omschrijven, of het motief te tekenen op mijn hand, zodat ik weet hoe het eruit ziet. Dat werkt perfect.”

 

Helpende hand

“Hulp vragen heb ik in de loop der jaren wel geleerd. Dat moet ook wel, want ik heb vaak een helpende hand nodig. In de supermarkt, op het station, maar ook bij het beoordelen van mijn man”, lacht Petra. “Aan de hand van stem, woordkeuze en intonatie weet ik vaak al wel wat voor een karakter iemand heeft, maar voor het uiterlijk heb ik járen geleden – voordat ik met mijn man trouwde – toch stiekem even de hulp ingeschakeld van mijn vriendinnen. Je wilt immers toch weten hoe iemand eruit ziet, toch?”

Petra vervolgt: “Natuurlijk heb ik door mijn beperking meer uitdagingen in het leven, maar dat betekent niet dat mijn leven minder compleet is of dat ik minder gelukkig ben. Sterker nog: het levert ook dingen op die ik anders niet had gehad. Wat dacht je van mijn blindengeleidehond. Het is zo fantastisch om zo intens samen te werken met een dier. Zij zorgt ervoor dat ik vergeet dat ik blind ben en een leven kan leiden net als ieder ander. Een gelukkig leven vol plezier, dromen, liefde én ik hoop nog heel veel mooie avonturen als deze. Want dit is er één die ik nooit meer zal vergeten.”

Petra is vanavond te zien in de eerste aflevering van het programma Blind naar de top om 21.30 uur op RTL5.