Nieuws/Buitenland
481564
Buitenland

Ben ziet ze vliegen

New York - Hoe kan zo'n slim iemand zulke stomme fouten maken? Dat is, na de nieuwe uitglijders van Ben Carson, de vraag waar Amerika zich over buigt in aanloop naar het vierde Republikeinse debat, vanavond voor een miljoenenpubliek op tv.

De spanning druipt er telkens van af tijdens de verbale gevechten tussen de Republikeinse presidentskandidaten. Dinsdagavond (om 03.00 uur Nederlandse tijd) zal de aangeslagen Carson, die een enorme opmars maakte in de peilingen, vooral de prooi zijn. Hij naderde Donald Trump in de peilingen en de vastgoedtycoon zal alles uit de kast gooien om Carson een paar flinke tikken uit te delen en hem daarmee uit te schakelen voor de rest van de presidentsrace.

Carson was een briljant neurochirurg en werd wereldberoemd door in 1987 als eerste arts de hoofden van een Siamese tweeling succesvol te scheiden en schreef daar het boek Gifted Hands over. Met zijn bedeesde en op het oog overwogen manier van spreken lijkt de Afro-Amerikaan de tegenhanger van roeptoeter Trump.

Satan

Al is wát Carson zegt soms zeer schokkend. Zo is de aartsconservatieve christen er van overtuigd dat Charles Darwin werd geïnspireerd door Satan en vindt hij dat zelfs vrouwen die verkracht zijn geen abortus mogen plegen.

Carson zelf bekeerde zich tot het geloof na een moeilijke jeugd vol woedeaanvallen. Zo viel hij een vriend aan met een mes die op een buikriem afketste. Maar ook dat verhaal rammelt aan alle kanten blijkt nu. Het was in ieder geval geen vriend, maar een familielid dat hij heeft aangevallen, zo ontdekten Amerikaanse media.

Leugens

Het blijkt niet zijn enige leugen. Ook heeft Carson verzonnen dat hij een beurs kreeg aangeboden van de prestigieuze militaire academie West Point. Enige probleem: bij West Point weten ze van niks.

Carson moet tijdens het debat vanavond vechten voor zijn geloofwaardigheid en toekomst als kandidaat. En dat tussen zeven messscherpe tegenkandidaten die hem het liefst zo gauw mogelijk van het strijdtoneel jagen. Hij zal al zijn intelligentie nodig hebben om dat te doorstaan.

Ook voor Jeb Bush en Marco Rubio wordt het debat cruciaal. De twee mannen uit Florida, oud-gouverneur Bush stoomde senator Rubio er zelfs klaar zijn politieke carrière, vechten in hun thuisstaat om de geldschieters. Bush, broer van oud-president George W., heeft tot nu toe nog weinig potten kunnen breken en dreigt financiële steun te verliezen als hij vanavond niet presteert. Na dit debat zal het vijf weken duren tot de kandidaten weer de degens kruisen op tv.

Van de vragenstellers worden vanavond minder zurige vragen verwacht dan tijdens het vorige debat op CNBC dat door de Republikeinen na afloop werd weggezet als een linkse zender die er op uit is de Republikeinse partij te tackelen.

Nu zal de uitzending verzorgd worden door Fox dat bekend staat als een Republikeinvriendelijk station.

Amerika-correspondent Herman Stam doet live verslag van het debat.

!function(d,s,id){var js,fjs=d.getElementsByTagName(s)[0],p=/^http:/.test(d.location)?'http':'https';if(!d.getElementById(id)){js=d.createElement(s);js.id=id;js.src=p+"://platform.twitter.com/widgets.js";fjs.parentNode.insertBefore(js,fjs);}}(document,"script","twitter-wjs");

Woendag na het debat meer in De Telegraaf