Nieuws/Binnenland
481569
Binnenland

Stammenstrijd bij Defensie

Den Haag - Bij Defensie laait een strijd op tussen de krijgsmachtdelen. Sinds bekend is dat minister Hennis (Defensie) extra geld te verdelen heeft, lobbyen landmacht, luchtmacht en marine vooral voor zichzelf.

Nu duidelijk is waar de extra miljoenen belanden, ziet het ’veld’ pas hoe schraal het budget eigenlijk is; er is veel te weinig om aan de wensen van de operationele commando’s tegemoet te komen. Daardoor neemt het chagrijn toe.

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de begroting van Defensie. Er komt geld bij, komend jaar 280 miljoen euro, inclusief extra geld voor missies. Dat bedrag loopt op tot jaarlijks 405 miljoen vanaf 2020. Het grootste deel gaat naar het wegwerken van tekorten. Munitievoorraden en reservedelen worden aangevuld, onderhoud en trainingen opgeschroefd, schaars specialistisch personeel opgeleid.

Een bron bij Defensie erkent: „Feitelijk zijn we schaarste aan het verdelen.” Zoals een voormalige minister van Defensie weet: „Zodra je geld gaat toewijzen aan de één, zegt de ander: wij ook.” Bij de verdeling van het nieuwe geld lijkt daarmee rekening gehouden. Zelf denken de krijgsmachtdelen er anders over.

Lees ook 'Bittere rivaliteit binnen de krijgsmacht'