Nieuws/Binnenland
481691
Binnenland

Uitbreiding begraafplaats Zeist levert geld op

ZEIST - Meer voorzieningen op de monumentale Gemeentelijke Begraafplaats in Zeist gaat de gemeente geld opleveren. Met name het zogenoemde natuurbegraven zal gemiddeld 300.000 euro per jaar opbrengen, terwijl het de gemeente vrijwel niets kost. "We moeten snel zijn, want als Zeist het niet doet gaan anderen het doen", staat in een visie op de toekomst van de begraafplaats die de gemeente dinsdag openbaar maakte.

De Zeister begraafplaats is een bijna honderd jaar oud monument in Engelse landschapsstijl. De dodenakker ligt verstopt in een bosgebied op de Utrechtse Heuvelrug. Maar ook in Zeist is cremeren tegenwoordig populairder dan begraven. Het landschapspark kan daardoor niet meer in de eigen kosten voorzien.

Voor natuurbegraven is ruimte genoeg in het bos. Het is ook mogelijk om een klein crematorium te bouwen. Nu gaan die ruim vijfhonderd uitvaarten per jaar naar Leusden en Bilthoven.

Zeist overweegt een landelijke plek in het bos voor het begraven van foetussen, doodgeboren kinderen na een zwangerschap van minder dan 24 weken.