Nieuws/Buitenland
481740
Buitenland

Noodtoestand Malediven opgeheven

MALE - De noodtoestand op de Malediven is na een week opgeheven. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van het eilandstaatje in de Indische Oceaan is "de veiligheidssituatie verbeterd". In eerste instantie hadden de autoriteiten gemeld dat de noodtoestand dertig dagen van kracht zou zijn, nadat explosieven waren gevonden in de buurt van de residentie van president Abdulla Yameen.

Er zou sprake zijn van terreurdreiging en een complot om de president te vermoorden. Op zijn speedboot deed zich eind september al een ontploffing voor. De president kwam met de schrik vrij, maar zijn vrouw raakte gewond. Korte tijd later werd de vicepresident opgepakt op verdenking van betrokkenheid.

Met het uitroepen van de noodtoestand kregen veiligheidsdiensten extra bevoegdheden. Een gepland protest van oppositiepartij MDP viel in het water. De leider van die partij, oud-president Mohamed Nasheed, zit sinds maart in de gevangenis. Hij werd veroordeeld tot dertien jaar cel op basis van antiterreurwetgeving.

Op de Malediven wonen ruim 340.000 mensen, iets meer dan in de stad Utrecht.