Nieuws
481761
Nieuws

GeZondigen

Appeltaart met frangipane

GEEN - Een nieuwe oogst appels vráágt gewoon om zelfgebakken appeltaart. Ditmaal een extra decadente appeltaart door de vulling met zelfgemaakte frangipane. Smullen!

Frangipane is een soort amandelspijs én dat maak je heel gemakkelijk zelf. Het boterige korstdeeg in combinatie met de amandel zorgt voor nog meer verwennerij. Bakken maar!

Ingrediënten

 

Voor het korstdeeg

  • 175 g bloem
  • ½ tl zout
  • 1 el suiker
  • 110 g koude boter, in blokjes
  • 60 ml koud water

Voor de frangipane

  • 100 g suiker
  • 110 g amandelschaafsel (of kant & klaar amandelmeel)
  • 1 ei
  • 1 tl vanille

Voor de vulling

  • 1 kg appels (Elstar)
  • 100 g gele rozijnen
  • 100 g walnoten, in stukjes
  • 2 el suiker
  • 1 tl gember
  • 1 tl kaneel
  • 2 el mangojam (of gebruik abrikozenjam)
  • optioneel: rum

Bereidingswijze

Verwarm de oven voor op 175 graden en vet een springvorm in. Meng voor het korstdeeg de bloem, zout en de suiker in een kom. Mix met een keukenmachine of mixer de boter door het beslag tot er een zandachtige textuur ontstaat. Giet nu, beetje bij beetje, het koude water erbij tot je een samenhangend deeg krijgt. Verpak dit in plastic folie en leg het een uur in de koelkast.

Voor de frangipane mix je het amandelschaafsel in een keukenmachine of met staafmixer tot je amandelmeel krijgt. Doe daar de suiker bij. Mix dat nog 1-2 minuten en voeg dan het ei en de vanille toe. Zet koud weg tot gebruik.

Schil vervolgens alle appels en snijd het klokhuis eruit. Wel de rozijnen in voldoende rum. Wil je geen alcohol gebruiken? Wel ze dan in warm water of bijvoorbeeld appelsap. Snijd de appels in schijfjes (je houdt ongeveer 500 g appelschijfjes over) en meng die in een kom met de walnoten, suiker, gember en kaneel. Als laatste gaan daar de uitgelekte, gewelde rozijnen bij.

Haal het deeg uit de koelkast, rol het uit en bedek de bodem en zijkanten van je springvorm ermee. Op de bodem gaat de frangipane en daa bovenop de appelvulling. Voor een rustieke look, kun je de zijkanten van het deeg iets loshalen en naar binnen vouwen.

Bak de appeltaart 50-55 minuten in de voorverwarmde oven. Houd ‘m wel in de gaten. Gaat het qua appel en rozijnen te hard, dek de vulling dan af met wat aluminiumfolie. Haal de taart, als die mooi goudbruin kleurt, uit de oven en bestrijk met wat mangojam. Ook lekker over de vulling. Laat in de vorm afkoelen en serveer vers.

Over GeZondigen

Gek op barbecueën of shoarma maar bang voor de calorieën? Zondigen mag best volgens onze voedingsdeskundige Carina Noordervliet en culi-expert Susan Aretz. Zéker met de slimme snackvarianten in onze nieuwe rubriek GeZondigen. Op maandag biedt Susan je een heerlijke, volle variant van een gerecht aan, op dinsdag volgt Carina met een gezondere maaltijd. Deze week: shoarma!

Stuur jouw suggestie in

Zou jij graag een volle én gezonde variant van een specifiek gerecht voorgeschoteld willen krijgen? Laat het hieronder dan weten!

De wekelijkse VROUW nieuwsbrief in je inbox? Schrijf je in >>