Nieuws
481883
Nieuws

Geheime binnenplaatsen, trendy eettentjes en hippe kunstscene

Groningen; voor jong en oud

In de jongste stad van Nederland, waar de gemiddelde leeftijd minder dan 37 jaar is, valt veel te beleven. Een stedentrip naar Groningen is dan ook zeker geen slecht idee. De 50.000 studenten houden de stad jeugdig en flitsend. De binnenstad voelt als een soort mini-Berlijn met al haar geheime binnenplaatsen, trendy eettentjes en hippe kunstscene. Dus vergeet bekende steden zoals Parijs en Londen en maak een verrassende stedentrip naar 'Grunnen'.

Bij een bezoek aan Groningen is de Martinitoren niet te missen. Vanuit bijna elke straat in de binnenstad kun je het gevaarte zien. Het uitzicht bovenop de 97 meter hoge toren is adembenemend, waardoor elke stap op één van de 311 traptreden de moeite waard is. Toch willen we wel eens iets anders dan alle standaard bezienswaardigheden en gelukkig is er de moderne en trendy kant van deze stad; één die je niet mag missen.

Oude gebouwen leven weer op door de komst van bedrijfjes van jonge en creatieve mensen. Oud en nieuw, je zult het vaak in Groningen treffen. Zo maakte het Noorderplantsoen ooit deel uit van de oude stadsmuur; nu komen er studenten om te relaxen en wandelen er jonge stelletjes samen met hun kinderen. Daarnaast wordt in het grote park elk jaar het festival Noorderzon georganiseerd.

 

 

Ebbingekwartier

Het Groninger forum, dat medio 2018 wordt geopend, wordt ook zo’n voorbeeld van een vernieuwende locatie. Deze ontmoetingsplek is één van de culturele vooruitzichten van de stad. Hier zal onder andere een bibliotheek, het Nederlands Stripmuseum en een openluchttheater worden ondergebracht. Ook in ontwikkeling is het Ebbingekwartier. Er wordt volop gebouwd en het eigentijdse karakter is er al goed te zien. Ook weer zo'n plek die het beeld van Groningen als hippe plaats zal vormgeven; een stad dan ook waar gedurende het jaar vele evenementen en festivals worden georganiseerd.

In het Ebbingekwartier staat het Inforversum, een 3D-bioscoop waar bezoekers in het koepelvormige theater op een bijzondere manier een filmpje kunnen kijken. Tegenover de bioscoop valt het oude ketelhuis van een gasfabriek op. Nu zit er restaurant Oberland in; met een op Duitse gerechten gestoelde menukaart in een mooie historische entourage en moderne meubels. Nog niet uitgegeten en uitgekeken? Iets verderop vind je de Wilde Slager. In deze slagerij van David Rutgers draait het om wild; van zwijn en edelhert tot konijn en duif, voornamelijk uit Noord-Nederland. Naast de verkoop van wild organiseert het bedrijf ook workshops, demonstraties en praktijklessen.

UNESCO

Op de bekende Vismarkt staat de Korenbeurs, inmiddels een UNESCO-monument, waar een Albert Heijn in is gevestigd. De concentratie op je boodschappenlijstje wordt hier snel verstoord door het prachtige gietijzeren interieur. Ook leuk is de Schoenenfabriek aan het Akerhof vlakbij de Vismarkt. De winkel is gevestigd in een oude apotheek en heeft dankzij de originele machines uit de Greve schoenenfabriek, een oude postsorteerkast en Perzische tapijten een vintage uitstraling. Maar de collectie van schoenenmerken waar tal van beroemdheden mee lopen is ultra hip. „We doen ons werk met lef, plezier en liefde voor schoenen”, vertelt assistent-bedrijfsleider Jolanda enthousiast, terwijl ze met sprankelende ogen de nieuwe collectie laat zien.

 

 

Toch even terug in de tijd? Dan kun je tegenover de schoenenfabriek bij het Hanze Huis terecht, waar allemaal producten uit de Hanzestad te vinden zijn. In leuke nostalgische bussen en trommels zijn er tal van 'ouderwetse' lekkernijen te koop, van marsepein tot zoethout, van nougat tot bier. Maar ook: linnen, zeep of een pedaalemmer.

Tijd voor een hapje en een drankje. Dan kun je rond het academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen je hart ophalen. „Voor een lekker tussendoortje moet je bij PS! zijn”, zegt Joyce Warhor (24). „Ze hebben echt van alles! Van zelfgemaakte brownies tot heerlijke taart.” Bij de Uurwerker is het stampvol studenten als we binnenlopen. Dat zie je terug op de menukaart: van vers gebakken pizza uit de steenoven tot een grote hamburger met frietjes. Een drankje tot slot? Dan eindig je je heerlijke stadsbezoek bij het om de hoek gelegen Mr. Mofongo!

Overnachten

Een weekendje Groningen? Er zijn tal van accommodaties. Al sinds 1871 kunnen mensen verblijven in het Martini Hotel en die historie zie je terug in het oude trappenhuis en de oorspronkelijke glas-in-loodramen. Dit in tegenstelling tot de kamers die modern zijn ingericht. Daarnaast is de Grote Markt op slechts een paar minuten lopen.

Liever iets luxer? Achter de Martinitoren ligt Hotel Prinsenhof, waar onlangs de koninklijke familie nog heeft gelogeerd. Je kunt hier ook prima terecht voor een kopje thee of koffie in het grand café en restaurant. Zeker de moeite waard is de Prinsentuin achter het hotel, waar de zonnewijzer boven de poort een echte blikvanger is.

Groninger Museum

Ook niet te missen bij een bezoek aan Groningen: het Groninger Museum! Jaarlijks komen er zo'n 200.000 bezoekers en voor de verschillende exposities is er 5.000 vierkante meter tentoonstellingsruimte. Voor muziekliefhebbers is vanaf 11 december de tentoonstelling David Bowie is te zien. Tijdens deze expositie zijn er meer dan 300 objecten uit het persoonlijke archief van de zanger te bekijken, waaronder songteksten, kostuums en foto's. Een must voor de fans.

 

 

Het Concerthuis

Bijna iedere bewoner van Groningen raadt ons aan om een bezoekje te brengen aan deze eetbar (Poelestraat 30). In een huiskamerachtige entourage kun je op elk moment van de dag bestellen wat je maar wil. Daarnaast doet de eetgelegenheid aan foodsharing. Een nieuw concept, waarbij je samen met je tafelgenoten geniet van tafel vol met verschillende gerechten, die je deelt. Daarnaast is de huisgemaakte frambozen ijsthee in een jampotglaasje niet alleen schattig om te zien, maar ook nog eens heerlijk!

Pepernoten-fabriek Van Delft

Met de Sint in aantocht is de Pepernotenfabriek Van Delft een winkel die je niet mag missen. De pop up store in de Folkingestraat - waar overigens nog veel meer moderne en verfrissende winkeltjes zijn gevestigd - biedt meer dan vijftig verschillende soorten pepernoten. De winkels van Van Delft zijn tot en met eind december te vinden in verschillende steden in Nederland.