Nieuws/Binnenland
481938
Binnenland

Timmermans somber over Europa

Amsterdam - De Europese Unie dreigt uit elkaar te vallen door een gebrek aan onderling vertrouwen tussen de lidstaten. Daarvoor waarschuwt eurocommissaris Timmermans.

De PvdA'er was  te gast in de Amsterdamse stadsschouwburg waar hij een lezing over Europa hield. Timmermans zei voor het eerst van z'n leven te vrezen dat het Europese project uiteen kan vallen door de vele crises van de afgelopen jaren en met de huidige vluchtelingencrisis als dieptepunt. “Voor het eerst van m'n leven heb ik de gedachte dat het wel eens zou kunnen stranden. We zoeken meer de confrontatie dan dat we elkaar vasthouden.”

Timmermans ageerde tegen de opkomst van populistisch rechts. Die stroming roept volgens hem een vals beeld op van het verleden. De lidstaten moeten gauw met elkaar aan de slag voor de oplossing van de vluchtelingencrisis. “Een oplossing vraagt een minimum aan onderling vertrouwen”, aldus Timmermans die ook een gebrek aan zelfvertrouwen signaleert bij de 28 EU-landen.

Timmermans is nu een jaar eurocommissaris namens Nederland. Hij geldt als de rechterhand van Commissie-voorzitter Juncker.