Nieuws/Buitenland
481942
Buitenland

EU gaat Schengensysteem evalueren

BRUSSEL - De EU-landen zijn eindelijk zo ver dat nu algemeen erkend wordt dat het systeem van paspoortvrij reizen, het Schengenakkoord, niet werkt. Ook de Dublinregel, asielzoekers moeten terug naar het land van binnenkomst in de Unie (vooral: Griekenland en Italië), functioneert niet meer. Het hele systeem moet daarom op de helling.

Dat zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Migratie) maandag in Brussel na afloop van overleg met zijn Europese collega’s van Binnenlandse Zaken en Justitie. De bewindslieden bereidden ook een top voor die morgen op Malta wordt gehouden tussen de EU en de Afrikaanse staten.

De bedoeling is manieren te vinden om de migratiestroom een halt toe te roepen. Tussentijds reist EU-commissaris Timmermans naar Ankara om daar de violen gelijk te stemmen. Turkije is niet uitgenodigd op Malta, maar in feite veel belangrijker want inmiddels bereiken veel meer migranten Europa via Turkije dan van Libië naar het Italiaanse eiland Lampedusa. En Turkije is nog steeds niet helemaal overtuigd om in ruil voor EU-miljarden de grenzen dicht te houden en dus de migranten in eigen kampen te houden.

Lees meer: Noord-Afrika wil ex-asielzoekers niet terugnemen