Nieuws/Buitenland
482045
Buitenland

Topterrorist uit Sinaï doodgeschoten

CAIRO - Een Egyptische 'topterrorist', Ashraf Ali al-Gharabali, die tot een groep jihadisten in de Sinaï behoorde, is door de Egyptische veiligheidstroepen in Caïro doodgeschoten. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendgemaakt. Wanneer Gharabali werd gedood is niet vermeld. Hij was een leider van de Wilayat (Provincie) Sinaï.

Dat is een groep jihadisten in de Sinaï, in het noordoosten van Egypte. De groep stelt onderdeel te zijn van de beweging Islamitische Staat en heeft geclaimd verantwoordelijk te zijn voor het neerstorten van een Russische Airbus A321 boven de Sinaï op 31 oktober. Daardoor kwamen 224 mensen om het leven.

Gharabali heeft volgens autoriteiten in Caïro verscheidene aanslagen gepleegd, onder meer in 2013 op de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken, Mohamed Ibrahim. Hij deed ook een poging een bomaanslag te plegen op een tempel in Luxor. Hij zou ook verantwoordelijk zijn geweest voor de ontvoering van een Kroaat en de moord, afgelopen jaar, op een Amerikaanse ingenieur in de Sinaï.