Nieuws/Binnenland
482180
Binnenland

Fantasiebeesten en dwaalgasten

Op het eiland Texel is jutten een echte traditie. Het aangespoelde hout was vaak nog in goede staat en werd bijvoorbeeld gebruikt om meubels en hele schuren van te maken. Beeldend kunstenaar Maria Roelofsen is ook gaan jutten, maar wel om een heel andere reden.

Zij maakte van de op het strand gevonden materialen fantasiebeesten. In totaal zijn het er negentien geworden. Allemaal in haar atelier annex galerie in Den Burg gemaakt en nu te zien in Kaap Skil, museum van jutters en zeelui.

'Licht uit zee' is de eerste solo-expositie van Roelofsen, die al eerder werken exposeerde in onder andere Athenaeum Boekhandel in Amsterdam, de Peperhof in Oosterend en op Landgoed Beeckestijn in Velsen-Zuid. In de tentoonstelling zien we kunstobjecten van hout, plastic, touw en licht. De fantasiebeesten trekken in een feestelijke optocht aan de bezoeker voorbij.

www.kaapskil.nl

Zeehonden verdwaald

Toch op Texel? Breng dan een bezoekje aan Ecomare. Daar is nu de tentoonstelling ’Zeehonden verdwaald’ te zien. Een expo die gaat over zeehonden die helemaal niet thuis horen langs de Texelse kust. Toch komen klapmutsen, ringelrobben en zadelrobben hier weleens per ongeluk terecht; vandaar de naam 'dwaalgasten'. Over deze zeehonden gaat het nieuwe expositie-onderdeel. Drie dwaalgasten zijn te zien, opgezet maar ook op foto’s in hun eigen leefgebied, het hoge noorden.

Huilers

Uiteraard zijn ook levende zeehonden in Ecomare te bewonderen. Waarschijnlijk ook huilers want vanaf de maand november worden in de Waddenzee veel jonge zeehonden geboren. Een aantal van deze jongen komt in de opvang terecht. Totdat ze weer naar de Waddenzee terugkeren kunt u ze in Ecomare bewonderen.

www.ecomare.nl