Nieuws/Binnenland
482207711
Binnenland

NOS onderzoekt vermeende ’grooming’ door eigen verslaggever

Archieffoto

Archieffoto

Hilversum - De NOS gaat onderzoek doen naar aantijgingen aan het adres van een radioverslaggever. Dinsdagavond beschuldigden verschillende jongens hem op Twitter van ’grooming’, het versturen van seksueel getinte berichten naar minderjarigen.

Archieffoto

Archieffoto

„We zien de berichten hier op Twitter over onze verslaggever”, schreef de hoofdredactie van de NOS woensdagmiddag op het sociale medium. „Dit is voor alle betrokkenen een complex en precair onderwerp. Het heeft onze volle aandacht.”

De beschuldigingen aan het adres van de radioverslaggever volgden kort nadat D66-Kamerlid Sidney Smeets dinsdagavond eveneens van grooming werd beschuldigd. Zo zou hij aan jonge jongens hebben voorgesteld om ’vriendschappelijk te knuffelen’.

Het balletje ging rollen toen freelance journalist Rowan Geleijnse zijn ervaringen met de verslaggever deelde. BNN University-alumnus Deniz Alkac schreef dat hij werd gewaarschuwd voor de radioverslaggever toen hij voor een item moest samenwerken.

Bij de NOS hield hij zich onder meer bezig met jongerenonderwerpen, zoals de activiteiten van het Landelijk Actie Komitee Scholieren. Net als Sidney Smeets was de NOS-reporter jarenlang zeer actief op sociale media.

Fontys Hogeschool

Ook was de verslaggever de afgelopen jaren soms aanwezig bij het introductiekamp van de Fontys Hogeschool in Tilburg voor nieuwe journalistiekstudenten. Gerrie Zwartjes van de Hogeschool bevestigt in een vandaag gestuurde mail aan oud studenten dat er indertijd een ’melding is gedaan van ongewenst gedrag van een journalist van de NOS’ die daar op eigen initiatief kwam.

„De toenmalig directeur heeft destijds een gesprek gevoerd met de betrokken journalist en hem meegedeeld dat hij voortaan niet meer bij introductieactiviteiten welkom was. Voor Fontys staat de veiligheid van studenten en medewerkers altijd voorop,” schrijft Zwartjes.

Er is destijds verder geen actie ondernomen richting de NOS-verslaggever omdat onduidelijk was wie het slachtoffer van hem zou zijn geweest. Desgevraagd laat de school weten verder niks toe te voegen te hebben aan de mail.

De brief van Fontys waarin een incident met een NOS-verslaggever wordt gemeld, op Twitter gedeeld door Rens van de Plas

De brief van Fontys waarin een incident met een NOS-verslaggever wordt gemeld, op Twitter gedeeld door Rens van de Plas