482311
Binnenland

A4 wordt eerste 'honingsnelweg' ter wereld

SCHIPLUIDEN - In de berm van het 'ontbrekende' stukje A4 in aanbouw tussen Delft en Schiedam is zaterdag biologisch bloemenzaad uitgestrooid. Het gaat om soorten die goed voedsel voor bijen leveren zoals nectar en stuifmeel. De initiatiefnemers hopen zo iets te doen aan de massale bijensterfte in Nederland. De A4 wordt op deze manier de eerste Honey Highway (honingsnelweg) ter wereld, aldus Rijkswaterstaat zondag.

"Ik wilde zelf iets doen en heb mij toegelegd op het zorgen voor meer nectar en stuifmeel, bloemenpracht voor de bijen", aldus de plaatselijke initiatiefneemster Deborah Post, die gesteund wordt door Rijkswaterstaat en de gemeente Midden-Delfland. Wethouder Govert van Oord (Open-Groen-Progressief Midden-Delfland): "De realisatie van de Honey Highway is een goed voorbeeld van samenwerking, met name tussen overheid en burgers. En we realiseren met dit project samen een bijdrage aan een grotere biodiversiteit en aan de kansen voor het overleven van de bijen in groen Midden-Delfland."

Rijkswegen zijn volgens de Stichting Honey Highway uitermate geschikt voor dit soort projecten omdat de bermen van rijkswegen, op natuurgebieden na, de enige onbespoten schrale grond in Nederland is: "De rest van Nederland is volgespoten met kunstmest en gif van spuitmiddelen." De initiatiefnemers hopen dat de 7 kilometer A4 van Delft naar Schiedam alleen maar het begin is en het project navolging zal krijgen door heel Nederland.

Het gebruikte bloemenzaad is samengesteld uit 44 soorten. Belangstellenden kunnen zakjes zaad bestellen op http://www.honeyhighway.nl.