482390
Binnenland

’Meer luchthavens Rode Zee onveilig’

SCHIPHOL - Nederlandse toeristen die niet meer naar Egypte durven vanwege angst voor aanslagen, kunnen hun reis niet gratis annuleren, zeggen touroperators TUI en Neckermann.

Dat kost geld, omdat de normale ANVR-voorwaarden gelden. Alleen reizen naar Sharm-el-Sjeikh in de Sinaï worden kosteloos omgeboekt, omdat voor die in opspraak gekomen luchthaven een negatief reisadvies is afgegeven. Waarschijnlijk is dat daar een bom in een Airbus A321 van de Russische vakantievlieger Metrojet is verborgen, waardoor het toestel een week geleden in de lucht ontplofte.

Over de reizen kwamen gisteren veel vragen binnen bij reisbureaus van bijvoorbeeld TUI en D-reizen, zeker nadat reisorganisatie Corendon had laten weten helemaal niet meer naar Egypte te vliegen tot eind december.

Verzwegen

Volgens Corendon-eigenaar Atilay Uslu heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken afgelopen donderdag namelijk tegen de Nederlandse reisindustrie en luchtvaart gezegd dat er ook veiligheidsproblemen zijn op de vliegvelden van toeristenoorden Hurghada en Marsa Alam. Zo wordt gewaarschuwd voor explosieven in ruimbagage. Het vreemde is volgens Uslu dat dit in het reisadvies wordt verzwegen. „Wij nemen daarom het zekere voor het onzekere en halen al onze passagiers uit Egypte terug. We vlogen al niet naar Sharm-el-Sjeikh, maar tot de kerst ook niet meer naar Hurghada en Marsa Alam. Daarna bekijken we de situatie opnieuw.”

De zegsman van Buitenlandse Zaken in Den Haag liet gisteravond weten dat het negatief reisadvies specifiek voor het vliegveld van Sharm-el-Sjeikh is afgegeven. „Over vertrouwelijke gesprekken met touroperators en vliegmaatschappijen kan ik niks zeggen. We stellen wel vast dat er in heel Egypte toenemend gevaar is van geweld en terreur.”

Transavia en TUIfly evacueren alle Nederlanders vandaag en dinsdag dus alleen uit Sharm-el-Sjeikh. Er gaan geen nieuwe toeristen heen. „We huren met Jetair in België een speciaal veiligheidsteam met snuffelhonden in om toch koffers mee naar huis te nemen”, aldus gisteravond TUI-woordvoerster Petra Kok.

De TUI-vluchten naar Hurghada en Marsa Alam gaan volgens haar voorlopig wel door. „We zetten extra securitymensen in en volgen steeds het reisadvies van Buitenlandse Zaken. Dat kan van dag tot dag worden aangepast.” Ook Neckermann handhaaft Hurghada en Marsa Alam.