Nieuws
482401
Nieuws

N8 dompelt Amsterdam in spektakel

Museumnacht

Het is aankomende zaterdag, 7 november, weer tijd voor de Amsterdamse Museumnacht. Dit jaar doen meer dan 50 musea aan het evenement mee. Op het menu staan tentoonstellingen, theater, dans en speciale performances; dit alles overgoten met een sausje van muziek.

N8, Stichting Museumnacht Amsterdam, organiseert sinds 2000 de Museumnacht en heeft tot doel jongeren tussen de 18 en 35 jaar enthousiast te maken om een museumpje te pakken. Met succes, want op deze manier vonden de afgelopen 15 jaren honderdduizenden jongeren de weg naar een cultureel huis.

 

De eer voor de opening is aan de Junior Company van Het Nationale Ballet. En dat doen ze in stijl; in het trappenhuis van Science Center NEMO wordt 'Het Zwanenmeer gedanst. "Zo'n bijzonder gezelschap op deze toplocatie leek ons de perfecte start van een onvergetelijke nacht", aldus de organisatoren.

 

Tot diep in de nacht hebben de deelnemende musea van alles in petto. Zo kunnen fashionista's hun hart ophalen in Tassenmuseum Hendrikje. Daar is een expositie van de' byAmfi Statement Store' die bestaat uit tassen en kleding ontworpen door studenten en afgestudeerden van het Amsterdam Fashion Institute.

 Het Tropenmuseum staat in het teken van de Sixties. Het Joods Historisch Museum duikt nog iets dieper in het verleden en laat bezoekers hun eigen hoeden ontwerpen in de stijl van Max Heymans.

Nieuwkomer

Dit jaar doet voor het eerst het Harry Mulisch Huis mee aan de Museumnacht. Bezoekers kunnen zijn werkkamer bezoeken en deelnemen aan een boottocht rondom zijn geliefde Leidseplein, waar schrijvers als Alma Mathijssen en Nina Polak voordragen. ARCAM, architectuurcentrum amsterdam, heeft samen met stichting Nieuwe Letteren een programma samengesteld over literatuur en architectuur met optredens van Elfie Tromp en Roman Hellinski. Daarnaast wordt ook de sleutel van de Heijmans One-woning overgedragen aan de winnaar van Manuscripting en krijg je in het Glazen Huisje een intieme voordracht van diverse leden van het Schrijversgenootschap.

 

Gevulde maag

De musea zorgen ervoor dat Museumnacht-gangers niet met lege maag hoeven rond te lopen. Op diverse plekken kan lekker gegeten en gedronken worden, zoals in het Amsterdam Pipe Museum, waar rookbier en rookworst op het menu staan. In de Hortus Botanicus worden gin-tonics geserveerd met eetbare insecten en Huize Frankendael heeft de Youth Food Movement uitgenodigd om inzicht te geven in de veranderingen in ons voedsellandschap.

 

 

Zelf aan de slag

Zelf de handen uit de mouwen steken kan ook.  Kunstenaar Erwin Wurms laat bezoekers zelf voor één minuut een kunstwerk worden in de Apple arts centre. In het Rembrandthuis kunnen bezoekers leren te schilderen zoals de meester het zelf deed. De avontuurlijke bezoeker kan zelf een kip ontleden in het anatomiemuseum Vrolik. In hetVan Gogh Museum is de tentoonstelling Munch : Van Gogh te zien en kunnen bezoekers zichzelf vastleggen in een bijzondere photo booth; hij werkt alleen als je heel hard schreeuwt.

Nooit genoeg

Voor de bezoekers met voldoende energie organiseert N8 een officiële afterparty. Het Transformatorhuis en de Westerliefde wordt omgetoverd tot  het ‘Nachtmuseum’ en zullen o.a. DJ’s Tom Trago, Nuno dos Santos en Elias Mazian de nacht afsluiten.

 

Tijd: 19.00 – 02.00 uur

Kaartprijs: €18,50 - € 33,50 voor een Museumnacht-kaart plus officiële afterparty.

Website: www.museumnacht.amsterdam