Nieuws
482470
Nieuws

In het nieuws

En dan krijg je het nieuws dat je niet meer beter wordt

"Eind juli kreeg ik het slechte nieuws. Ik bleek een heel zeldzame hersentumor te hebben, voor zover ik weet, is er maar één andere Nederlander die dit heeft”, vertelt de 42-jarige Patricia Franse aan VROUW. 

“Doordat er zo weinig over bekend is, hebben zelfs de artsen geen idee wat me te wachten staat. Die onzekerheid is frustrerend. Heb ik nog twee jaar, of nog tien? Maar hierdoor ben ik wel gaan nadenken over wat ik allemaal nog wil doen.

Hoog op mijn bucketlist stond een optreden op een poppodium, ik ben namelijk zangeres. Die droom komt zaterdag uit, dan geef ik samen met de band No Sweat een benefietconcert in P60 in Amstelveen. Ik ben heel blij dat ik me - tussen de chemo's door - nog goed genoeg voel om te zingen. En ik hoop dat het geen emotionele bedoening wordt, maar gewoon een leuke avond.

De opbrengst gaat naar stichting STOPHersentumoren, zodat er meer onderzoek gedaan kan worden naar behandelmethodes. Nu hebben mensen met een hersentumor nog vrijwel geen kans op genezing. Ik ben realistisch genoeg om te weten dat er aan mijn situatie niets meer verandert, maar dit voelt als het enige wat ik nog wel kan doen."

Drie maanden en achttien dagen

Patricia schreef speciaal voor VROUW.nl een blog over de vreselijke situatie waarin ze zich bevindt. Hoe ze, ondanks haar ziekte, tóch doorvecht voor kennis over en behandeling van hersentumoren. Lees de indrukwekkende blog van Patricia hier:

“Drie maanden en achttien dagen: zo lang weet ik pas dat ik een hersentumor heb. En een rare ook. De kennis is nog zo beperkt. Als ik de artsen hoor zeggen dat ze het echt niet weten, zakt de grond onder mijn voeten vandaan. Als zij het al niet weten…

Sinds drie maanden en achttien dagen ben ik dus beland in een compleet onzekere situatie; wat doe je nog wel? Wat niet? Hoe stel je je doelen bij? Hoe richt je je leven in?

De afgelopen twee jaar van mijn werkende leven waren druk. Leuk, maar vooral heel erg druk. En ik heb stiekem wel eens gedacht: laat er maar iets gebeuren waardoor ik even niet meer hoef. Be careful what you wish for, dus... Nu ben ik vooral druk met mijn bucketlist.

Vijf weken: zo lang is het geleden dat we besloten dat er dan maar een Benefietconcert moest komen en dat vindt dus vanavond, 7 november plaats in P60 in Amstelveen. Ik ga zelf optreden.

Naast het concert is er ook een actiepagina geopend om geld in te zamelen. De totale opbrengst van het concert gaat ook naar deze stichting. Zowel de hoogte als de hoeveelheid donaties en de kaartverkoop overstijgen mijn verwachtingen. Hartverwarmend ook hoeveel mensen die mij niet eens persoonlijk kennen, toch een kaartje kopen om vanavond aanwezig te zijn bij het concert.

Of ik zenuwen heb voor de benefietavond? Ja, best een beetje; als ik maar niet verkouden word en mijn stem zich goed houdt. Als ik mijn teksten maar niet vergeet (mijn hoofd zit tenslotte al een beetje vol..). Maar ik voel vooral ook heel veel gezonde spanning, want ik heb onwijs veel zin om te knallen vanavond!

Het voelt alsof ik hier al maanden mee bezig ben. Maar zonder al die lieve, professionele en gedreven mensen om me heen had ik dit nooit in vijf weken tijd voor elkaar gekregen. Dankbaar ben ik, en ik hoop dat dat ook bij iedereen is overgekomen.

En nu is het nog maar een paar uur tot showtime. Vanavond bouwen we een feestje en drinken we op het leven. Het leven dat de meesten maar voor lief nemen…”

Tonight I’m gonna have myself a real good time, I feel alive and the world I’ll turn it inside out yeah, I’m floating around in ecstasy, so don’t stop me now, don’t stop me cause I’m having a good time, having a good time!