Nieuws/Buitenland
482471
Buitenland

Russische politicus Michail Lesin overleden

WASHINGTON - De voormalige Russische minister en media-adviseur Michail Lesin is woensdag op 57-jarige leeftijd overleden aan een hartaanval. Dat meldden verschillende Amerikaanse en Russische media vrijdag. Volgens ABC News, die Amerikaanse en Russische bronnen citeert, werd de voormalige politicus donderdag dood aangetroffen in zijn hotelkamer in Washington.

President Vladimir Poetin heeft zijn medeleven aan Lesins familie betuigd. "De president heeft diepe waardering voor Lesins inspanningen voor de moderne Russische massamedia", aldus een woordvoerder van het Kremlin. In 2009 werd de adviseur nog door president Dmitri Medvedev ontslagen omdat hij misbruik van zijn functie zou hebben gemaakt.

Lesin werd in 2004 onder Poetin media-adviseur. Hij bezette daarvoor belangrijke posten onder Poetins voorganger, Boris Jeltsin. In oktober 2013 werd hij het hoofd van Gazprom-Media. Die functie legde hij in januari 2015 neer vanwege familieomstandigheden. Lesin is daarnaast oprichter van nieuwszender RT.