Nieuws/Binnenland
482526
Binnenland

Veel jongeren in de ban van 'drank en drugs'

UTRECHT - Door overmatig alcoholgebruik zijn vorig jaar 783 minderjarigen in het ziekenhuis beland, iets meer dan in eerdere jaren. Het gemiddelde alcoholpromillage van deze patiënten bleek bij binnenkomst bovendien iets hoger. Dat blijkt uit de Nationale Drug Monitor die het Trimbos-instituut vrijdag heeft gepubliceerd.

Van de scholieren tussen twaalf en zestien jaar drinkt 20 procent vijf of meer glazen alcohol tijdens een feestje of andere gelegenheid. Sinds de minimumleeftijd voor de verkoop van zwak alcoholische drank is verhoogd naar achttien jaar wordt het wettelijk verbod om alcohol aan jongeren te verkopen slechter nageleefd. Meer dan driekwart van de pogingen van minderjarigen om drank te kopen, lukt.

Cocaïnegebruik in het uitgaansleven komt nog steeds relatief vaak voor onder jongeren en jongvolwassen. Cocaïne blijft wel minder populair dan ecstasy en amfetamine. Voor twee derde van de jongeren die recentelijk nog - thuis of bij het uitgaan - cocaïne gebruikten, bleef dat beperkt tot een paar keer per jaar. Minder dan 2 procent van de scholieren (twaalf tot en met achttien jaar) had in 2011 ervaring met cocaïne. Minder dan een procent was in dat jaar gebruiker, dat is vergelijkbaar met de percentages in 2007.

Ecstasypillen zijn sterker geworden. De gemiddelde concentratie van de werkzame stof MDMA in de pillen is in 2014 verder toegenomen, zo blijkt uit de Nationale Drug Monitor. Soms worden ook ronduit schadelijke stoffen aangetroffen in de pillen zoals PMMA. Die stof is in de afgelopen jaren in verband gebracht met enkele sterfgevallen.