Nieuws
482636
Nieuws

Praat mee

Hoogbegaafd? Dan ga je naar groep 9

Je kind slaat een klas over op de basisschool, maar is in groep acht emotioneel gezien nog niet rijp voor de brugklas. Voor deze uitblinkers is er nu de perfecte oplossing: groep 9. Wat denken jullie, goed idee?

Het is een dilemma waar veel ouders van hoogbegaafde kinderen tegenaan lopen: laat je je kind naar de middelbare school gaan als het qua intelligentie klaar is voor de brugklas, maar sociaal-emotioneel gezien nog ver achterloopt?

---'Weg stoelen: laat alle kinderen staan op school!'---

Slimme kinderen

In Tilburg hoeven ouders zich hier geen zorgen meer over te maken. De middelbare school het Odulphuslyceum introduceert als eerste in Nederland groep 9. Een klas voor hele slimme kinderen die één of meerdere klassen hebben overgeslagen. De jongste is net tien jaar.

"Ze mogen dan misschien heel intelligent zijn, maar op sociaal gebied zijn deze kinderen vaak nog niet in staat om mee te komen met hun klasgenoten in de brugklas", ligt schooldirecteur Delianne Hoekstra toe aan EditieNL.

Snelle ontwikkeling

De brugpiepers in groep negen volgen dezelfde lessen als alle andere eersteklassers. Alleen doen zij sommige vakken, zoals geschiedenis en aardrijkskunde, in een iets hoger tempo waardoor er meer tijd overblijft voor lessen als drama en andere creatieve vakken waarmee ze zich sociaal en emotioneel kunnen ontwikkelen.

---Lees ook: 'Geef kinderen in groep één al Engelse les'---

Meer aandacht voor hoogbegaafden

Onderwijsdeskundige Geert Driessen is groot voorstander van deze nieuwe groep. Hij vindt dat deze slimmeriken al veel eerder begeleid moeten worden. "Voorheen was er vooral aandacht voor scholieren met een achterstand. Nu wordt er ook meer aandacht besteed aan slimme kinderen. Een goede ontwikkeling", vertelt hij aan EditieNL.

Wat vinden jullie van dit idee? Zien jullie het wel zitten of juist niet? En waarom?

Praat mee!