Nieuws/Buitenland
482831
Buitenland

Japans marineschip naar Vietnam

TOKIO - Vietnam heeft een Japans marinevaartuig uitgenodigd om een bezoek te brengen aan zijn strategische basis Cam Ranh Bay aan de Zuid-Chinese Zee. De komst van het schip wordt de eerste gezamenlijke marine-oefening van die landen ooit en zal door China met argusogen worden bekeken.

De Chinese president Xi Jinping beëindigde vrijdag juist een bezoek aan Vietnam. Hij noemde de twee landen vrijdag "goede socialistische buren" die in staat moeten zijn om hobbels in hun relatie te overwinnen.

Peking claimt het eigendom over een groot deel van de zee en enkele groepen eilanden en ruziet daar al tijden over met andere landen die aan dat water grenzen zoals Vietnam, Japan en de Filipijnen.

Ook de VS roeren zich in het conflict. Vorige week voer tot ergernis van China een Amerikaans marinevaartuig met antiraketsystemen aan boord door de zee. De Chinese minister van Buitenlandse Zaken Wang Yi verklaarde vrijdag dat deze manoeuvre het wederzijds vertrouwen tussen de grootmachten geen goed heeft gedaan.