Nieuws/Buitenland
482867
Buitenland

Zweden vraagt migranten weg te blijven

STOCKHOLM - De Zweedse minister voor Migratie Morgan Johansson heeft vluchtelingen opgeroepen niet meer naar Zweden te komen maar in Duitsland te blijven. Volgens de bewindsman heeft zijn land, een van de meest gastvrije landen voor migranten in Europa, de grens bereikt van wat het kan om migranten op te vangen.

Volgens Duitse media hebben ontheemden die nu in Zweden aankomen de keus om terug te keren naar Duitsland of Denemarken of zelf een onderkomen te zoeken. "We zitten in een dramatische situatie die de afgelopen dagen is verergerd", aldus Johansson. Zweden verwacht dit jaar 190.000 vluchtelingen, twee keer zoveel als eerder werd aangenomen.

Johansson kondigde donderdag al aan dat Zweden noodsteun gaat aanvragen bij de Europese Unie om te helpen bij de grote instroom van asielzoekers. Op dit moment arriveren zo'n tweeduizend ontheemden per dag in het land. Daaronder zijn veel vluchtelingen die eerst in tenten in Duitsland zaten. In de Duitse plaats Rostock zouden zo'n vijfduizend asielzoekers wachten tot ze naar Zweden kunnen.